Читај ми!

Sastanak šefova diplomatija zemalja EU u Briselu – trenutak da Zapadni Balkan pokaže gde pripada

Brisel od Srbije i Zapadnog Balkana očekuje da se usklade sa zajedničkom politikom Evropske unije i, ujedno, najavljuje pomoć u prevazilaženju ekonomskih posledica rata. Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković učestvuje na zajedničkom sastanku šefova diplomatije Unije i zemalja Zapadnog Balkana, na kojem je glavna tema uticaj rata u Ukrajini na region i proširenje.

Uoči sastanka evropskih i balkanskih ministara, u Briselu ističu da su sve zemlje regiona partneri u osudi agresije, iako nisu svi usklađeni sa merama i deklaracijama Brisela.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj kaže da sastanak pokazuje koliko je Zapadni Balkan važan za Evropsku uniju (EU).

"Razgovaramo danas zajedno sa ministrima regiona. Tražićemo rešenja za ekonomske posledice i ekonomsku krizu koja pogađa i Zapadni Balkan", rekao je Borelj, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković kaže da je ponovio poznati stav da oružano rešavanje problema nema podršku Srbije i naglasio da Beograd poštuje teritorijalni integritet i nezavisnost međunarodno priznatih država.

"Naš kredibilitet da nastupamo s tih pozicija svakako se ne dovodi u pitanje. S druge strane, svakako sam skrenuo pažnju na ono što jeste ekonomska situacija u Srbiji i činjenično stanje – koji su to izvori naših energenata, odakle dobijamo gas, odakle se snabdevamo naftom i ukazao na drugačiju poziciju Srbije u svakom smislu u odnosu na sve druge", istakao je Selaković.

"Želimo jasnu poziciju Zapadnog Balkana"

I današnja rasprava Saveta ministara pokazala je da postoji značajan broj zemalja članica koji smatra da Srbiji treba poslati jasnu i snažnu poruku da je njena obaveza kao zemlje kandidata da se uskladi sa spoljnom politikom EU.

S druge strane, veliki broj zemalja članica veruje da ne može EU samo da ispostavlja zahteve, već da mora da pruži jasniju mogućnost napretka ka članstvu.

Veći broj ministara poručio je da EU mora da se drži svojih obećanja prema regionu, ali i da region mora da se opredeli.

"Želimo jasnu poziciju Zapadnog Balkana jer je i ovaj konflikt sasvim jasan. Potpuno je jasno ko je agresor, a ko je žrtva. Ako zemlje Zapadnog Balkana kažu da hoće da budu deo ove zajednice, sada je trenutak da pokažu gde pripadaju i koje vrednosti zastupaju", naglasio je ministar spoljnih poslova Slovačke Ivan Korčak.

"Trebalo je još juče da primimo Srbiju"

Mađarski ministar Peter Sijarto poručuje da bi trebalo da je Srbija odavno zaslužila članstvo u EU.

"Trebalo je još juče da je primimo, ali možemo slobodno i sutra. Nije fer od Evropske unije da više traži od kandidata nego što može da im dâ. Tražimo od njih da usklade svoju politiku, a zauzvrat im ne dajemo ništa. Da smo Srbiju juče primili u Uniju, sada usklađivanje politike ne bilo na dnevnom redu", rekao je Sijarto.

Unutar EU, međutim, još nema saglasnosti o šestom paketu sankcija i zabrani uvoza nafte iz Rusije, upravo zbog protivljenja Mađarske, koja tvrdi da nema dobru alternativu. Ipak, većina ministara očekuje dogovor.

"Moramo da pošaljemo jasan signal Moskvi da će cena njihovog neopravdanog rata biti sve veća za njih i da tako utičemo na prekid sukoba. Što pre postignemo dogovor o tome, utoliko bolje", istakao je ministar spoljnih poslova Irske Sajmon Kovini.

Žozep Borelj najavljuje da će razgovori o šestom paketu biti nastavljeni ove nedelje na nivou ambasadora.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво