Prva sednica nove Vlade, Skupština čeka

Vlada republike Srbije održala prvu sednicu, na kojoj je izabran generalni sekretar, a dužnosti razrešeni dosadašnji državni sekretari.

Vlada Srbije je, na prvoj održanoj sednici, donela rešenje o postavljanju Tamare Stojčević za generalnog sekretara Vlade, navodi se u saopštenju.

Vlada je donela i rešenje o prestanku dužnosti 44 državna sekretara u ministarstvima, i odluku o povlačenju iz procedure predloga zakona i drugih akata koji su dostavljeni Narodnoj skupštini Srbije pre izbora nove vlade.

Kako se navodi u saopštenju, Vlada će zasedati četvrtkom.

Aktivnosti Skupštine zavise od inicijative vlade

Aktivnosti novog saziva Skupštine Srbije zavisiće od prioriteta koje utvrdi nova Vlada i inicijativa za sazivanje sednica, jer je parlament u periodu vanrednog zasedanja.

U tom periodu, sednice mogu biti zakazane samo na predlog Vlade ili jedne trećine narodnih poslanika sa unapred utvrđenim dnevnim redom.

Premijer Mirko Cvetković najavio je da će tokom nedelje biti održano još nekoliko sednica, posle kojih se može očekivati da parlamentu bude upućen zahtev za održavanje vanrednog zasedanja.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić - Dejanović rekla je ranije da će dinamika rada parlamenta u predstojećem periodu zavisiti od akata za koje Vlada proceni da najpre treba staviti na dnevni red

U skupštinskoj proceduri iz prošlog saziva ostalo je oko 80 predloga zakona, među kojima i veći broj predloga za ratifikaciju međunarodnih sporazuma i ugovora.

Međutim, prema uobičajenoj praksi, svi akti koje je predložila prethodna vlada, biće povučeni iz procedure, a nova Vlada, pošto ih razmotri, može da ih vrati parlametnu u istom ili izmenjenom obliku.

Takva procedura biće primenjena i kada su u pitanju predlozi Zakona o potvrđivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije i Zakona o potvrđivanju sporazuma između Srbije i Ruske Federacije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede, koje je bivša vlada usvojila 9. maja.

Cvetković je juče najavio da će prvi potez vlade biti ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Pored ova dva sporazuma, trenutno je u proceduri više od deset zakona koji se odnose na ratifikaciju međunarodnih finansijskih ugovora i realizaciju različitih kreditnih aranžmana.

Te predloge vlada je krajem prošle i početkom ove godine uputila parlamentu na potvrđivanje, ali zbog raspuštanja parlamenta 10. marta oni nisu usvojeni. Vrednost tih aranžmana je više od 420 miliona evra.

Najviše tih ugovora odnosi se na davanje garancija za obnavljanje putne infrastrukture, a među njima su i projekti vezani za kliničke centre, rehabilitaciju Bora, modernizaciju energetskog sistema i unapređenje poljoprivrede.

Primera radi, Predlog zakona o potvrđivanju finansijskog ugovora između Srbije i Evropske investicione banke za projekat - Klinički centri, koji je potpisan 8. decembra 2006. godine, odnosi se na kredit vredan 200 miliona evra.

Ta sredstva namenjena su za dogradnju i modernizaciju četiri bolnice u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.

Od oktobra prošle godine u skupštinskoj proceduri je i Predlog zakona za potvrđivanje ugovora o garanciji između Srbije i Evropske investicione banke za sanaciju mosta "Gazela".

Taj ugovor potpisan je 16. jula 2007. godine i treba da se realizuje do kraja 2010. godine, a korisnik kredita od 33 miliona evra je Javno preduzeće "Putevi Srbije".

Drugi kredit iste vrednosti namenjen je za rekonstrukciju 100 mostova i treba da se realizuje, takođe, do 2010. godine.

U skupštinskoj proceduri je i više desetina međunarodnih ugovora i sporazuma koji se odnose na trgovinsku, vojnu, pograničnu i druge oblike saradnje Srbije sa drugim zemljama.

Najveći broj zakona u skupštinsku proceduru uputila je vlada, među kojima su i predlozi zakona o udruženjima, zaštite državne granice, zakoni iz oblasti sporta, zaštitiniku prava deteta, nekoliko poreskih zakona.

Među aktima na čekanju koje su predložili poslanici, su i novi Predlog poslovnika, koji je uputio predsednik parlamenta prethodnog saziva Oliver Dulić, dok je grupa od devet poslanika predložila Zakon o Narodnoj skupštini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара