Читај ми!

Kakav će biti odgovor Beograda na zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope

Priština je predala zvanični zahtev za članstvo u Savetu Evrope, nedelju dana pošto je to najavio premijer u Prištini Aljbin Kurti. Predsednik Srbije taj korak vidi kao kršenje još jednog sporazuma u nizu, u konkretnom slučaju – Vašingtonskog. Za sutra je zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, a Beograd najavljuje racionalan odgovor.

Posle neuspešnih pokušaja da postane članica Interpola i Uneska, Priština veruje u treću sreću. U Strazbur je stigao zvaničan zahtev za prijem u Savet Evrope – međunarodnu organizaciju koja se bavi zaštitom ljudskih prava i demokratije.

"Danas se otvara novo poglavlje za Kosovo u Savetu Evrope. Počinje razmatranje našeg zahteva kroz različite instance. Procedura koju smo započeli vodi nas do punopravnog članstva u Savetu Evrope. Tako će osnovna prava građana Kosova biti zaštićena, a pristup Evropskim institucijama zagarantovan", navodi Donika Gervala Švarc, ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija.

Nema garancija da će Priština uspeti. Zahtev za članstvo najpre razmatra Komitet ministara koji čine šefovi diplomatija 46 država članica SE, a potrebna je dvotrećinska većina glasova.

"Ključne zapadne zemlje vode ovu igru"

Potom neka od zemalja članica treba na dnevni red da stavi predlog, o kome kasnije odlučuje Parlamentarna skupština Saveta Evrope. Na čijoj su strani glasovi – računaju i Beograd i Priština koja veruje u uspeh. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje odgovor. 

"I znate oni su mnogo jači, ne mislim o Prištini mislim o njihovim mentorima, onima koji su ih rodili, onima koji su ih ljuljali u kolevci, onima koji ih i danas drže i podržavaju ma koliko oni bili nekorektni i ma koliko ništa ne činili na prolanaženju bilo kakvog kompromisnog rešenja", navodi Vučić.

Vama je jasno, dodaje on, da ključne zapadne zemlje vode ovu igru.

"Mi smo mala slobodarska zemlja koja se trudi da čuva svoj suvernitet i svoje pravo na samostalno odlučivanje. Pokušaćemo da im se na miran i diplomatski način po tom pitanju suprostavimo", rekao je predsednik.

"Vrhunac cinizma" 

U borbu premijerka ubraja i nastavak kampanje za povlačenje priznanja tzv. Kosova. Poslednji potez Prištine tumači kao vrhunac cinizma.

"Kada vi ukinete nekome osnovna ljudska prava kao što su pravo na izbor i glas kao što je to Priština Srbima, i nakon toga se prijavite za članstvo u Savet Evrope, a Savet Evrope je institucija koja pre svega jeste i mora da bude zaštitnik ljudskih prava i demokratije, e onda je to vrhunac cinizma. Ja zaista jedva čekam da vidim ko će ih u tome podržati", navodi Ana Brnabić, premijerka Srbije.

"Prištini ide naruku rat u Ukrajini" 

Da imaju podršku većine, prognoziraju analitičari. Naruku im ide to što je zbog rata u Ukrajini Ruska Federacija isključena iz Saveta Evrope.

"Ako Kosovo bude primljeno u Savet Evrope načiniće se isto jedna vrsta presedana jer ako pogledate spisak država videćete da su to priznate države članice UN. Tako da bi kosovski presedan mnogo više govorio o političkoj odluci nego o proceduralnoj i pravno-tehničkoj odluci", navodi Suzana Grubješić, predsednica Centra za spoljnu politiku.

Slobodan Zečević, sa Instituta za evropske studije, smatra da suštinske stvari govore o tome da Priština ne bi mogla da bude kandidat za ulazak u Savet Evrope.

"Ima problem sa poštovanjem prava manjina, pre svega prava srpske manjine na Kosovu i Metohiji, naše kulturne baštine na KiM. Prema tome, te neke suštinske stvari govore o tome da Priština ne bi mogla da bude kandidat za ulazak u Savet Evrope. Međutim zbog geostrateške situacije u Evropi ona ima izgleda podršku zapadnih zemlja", navodi Zečević.

Na podršku računa i u kandidaturi za članstvo u Partnerstvu za mir – političko-vojnom programu NATO-a.

"To je jedan do načina pritiska na pet evropskih zemalja, posebno na one koje su članice NATO-a, ne računajući Kipar – dakle Grčka, Rumunija, Slovačka, Španija – da priznaju nezavisnost Kosova. Ali i veliki je pritisak na Srbiju da to učini", navodi Vučić.

Savet Evrope već ima kancelariju u Prištini koja je uspela da se učlani u nekoliko tela te međunarodne organizacije. Članica je i nekoliko finansijskih institucija i sportskih federacija.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво