Čitaj mi!

Lideri Zapadnog Balkana sutra na tradicionalnoj godišnjoj večeri u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra neformalnoj večeri koju za lidere sa Zapadnog Balkana organizuje šef diplomatije EU Žosep Borelj.

Portparol EU Peter Stano kaže za Tanjug da je u pitanju tradicionalna večera, koju jednom godišnje organizuje šef diplomatije EU, dok diplomatski izvori Tanjuga u Briselu preciziraju da će fokus ove večere biti na ratu u Ukrajini, odnosno na posledicama "ruske agresije kako na regionalnu bezbednost tako i na evropsku ekonomiju", ali i usklađivanje politika zemalja Zapadnog Balkana sa odgovorom EU na "najveću bezbednosnu krizu na evropskom kontinentu posle Drugog svetskog rata".

Vučić će se pred zajedničku večeru sa liderima zapadnobalkanske šestorke, koja je planirana za 20.30, oko 20 časova sastati sa visokim predstavnikom EU Žosepom Boreljom.

Dolazak na večeru u Briselu, pored Vučića, potvrdili su i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijeri Albanije i Severene Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, kao i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Privremene institucije u Prištini predstavljaće ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.

Tradiciju organizovanja večera sa liderima sa Zapadnog Balkana pokrenula je nekadašnja šefica EU dipomatije Federika Mogerini kao način da se ohrabri i poboljša saradnja unutar regiona i regiona sa EU.

Planirano je da se na kraju večere lideri sa Zapadnog Balkana obrate medijima u Briselu.