Čitaj mi!

Vlada: Ne postoji mogućnost da snabdevanje stanovništva osnovnim namirnicama bude ugroženo

Ne postoji ni promil mogućnosti da snabdevanje stanovništva osnovnim životnim namirnicama bude ugroženo, saopštila je Vlada Srbije posle sednice Saveta za BDP. Srbija ima dovoljno zaliha poljoprivrednih proizvoda za svoje potrebe, dok se za pojedine traže nova tržišta, navodi se u saopštenju.

Predsednica Vlade Ana Brnabić predsedavala je sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda.

Na sednici je konstatovano da je u prvom kvartalu ove godine zabeležen rast u oblasti industrije, uvoza i izvoza, kao i da ne postoji ni promil mogućnosti da snabdevanje stanovništva osnovnim životnim namirnicama bude ugroženo, saopštila je Vlada Srbije.

Rast BDP-a u prvom kvartalu, iznosio je 4,3 odsto, dok je godišnja prognoza 4,5 odsto, rečeno je na sednici Saveta za BDP.

Na sednici su razmatrani najvažniji ekonomski pokazatelji u svim privrednim oblastima.

Istaknuto je, između ostalog, da se projekti u oblasti linijske infrastrukture realizuju po planu i dobrom dinamikom, u oblasti poljoprivrede setva je okončana na više od 98 odsto površina, primenjene su sve agrotehničke mere i očekuje se prinos od približno 3,5 miliona tona žita.

"Kada je reč o zalihama poljoprivrednih proizvoda, Srbija ih ima dovoljno za svoje potrebe, dok se za pojedine kulture traže nova tržišta. Zabeležen je rast u prerađivačkoj industriji, a kada je reč o stranim direktnim investicijama, njih je za trećinu više", navodi se u saopštenju.

Brnabić: "Srbijašume" se od sada tretiraju kao energetsko preduzeće

Premijerka Brnabić je rekla da se od sada Javno preduzeće "Srbijašume" tretira kao energetsko, imajući u vidu značaj peleta i briketa u predstojećoj grejnoj sezoni, s obzirom na to da ih individualni potrošači sve više koriste za grejanje.

Kada je reč o snabdevanju električnom energijom, premijerki je ukazano na to da je u Javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije počela remontna sezona, a da će do 1. avgusta proizvodnja uglja biti u potpunosti stabilizovana.

Na sednici je zaključeno da je neophodno da se vodi računa o svakom uloženom dinaru, da se nastavi sa započetim kapitalnim projektima, uz očuvanje likvidnosti.

Mali: Na račune mladih biće uplaćeno 100 evra početkom juna

U vezi sa merama za pomoć stanovništvu, ministar finansija Siniša Mali je rekao da će država ispuniti obećanje koje je dala mladima, kao što je to već učinjeno kada je reč o penzionerima, zdravstvenim i prosvetnim radnicima.

Ministar Mali je precizirao da će na račune mladih u bankama početkom juna biti uplaćeno po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, što je ujedno i poslednja mera pomoći države građanima.