Čitaj mi!

Predstavnici ambasade Ukrajine u Srbiji obeležili pobedu nad fašizmom

Zamenik ambasadora Ukrajine u Srbiji Marko Martinjuk položio je vence na spomenike "Večna vatra" i "Crvenoarmejcu", povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, koji se obeležava sutra, 9. maja.

Vence i cveće položili su i drugi predstavnici ambasade Ukrajine u Srbiji i predstavnici ukrajinske zajednice.

Martinjuk je nakon polaganja venaca rekao da je osam miliona ljudi u Ukrajini tokom Drugog svetskog rata izgubilo život, uključujući civile, žene i vojnike.

"Ovaj dan smo obeležavali zajedno s ruskim zvaničnicima, ali nakon ruske agresije na Ukrajinu, mislimo da je Rusija izgubila moralna prava da to čini, sada ona ponavlja nacistička zverstva u mojoj zemlji", kazao je Martinjuk na Spomen groblju oslobodilaca Beograda.

Martinjuk je naveo da je pobeda nad fašizmom veoma važan događaj za ukrajinski narod dodajući da je Ukrajina mirna zemlja koja, kako kaže, voli i traži mir.

"Nakon 1991. godine imali smo treći po veličini arsenal nuklearnog oružja, ali više nemamo to, jer volimo mir i tražimo mir", kazao je Martinjuk.

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Slavi se 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.