Читај ми!

Šolc posle sastanka sa Vučićem: Lično ću se založiti za unapređenje procesa pristupanja Srbije EU

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je, na konferenciji nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da perspektiva pristupanja Srbije i drugih zemlja u regionu Evropskoj uniji mora da bude nešto što će biti uspešno i mora da postane realnost. Vučić je izjavio da je Nemačka ubedljivo prvi partner Srbiji, kao i da je Šolc više puta ponovio da veruje u evropsku budućnost celog Zapadnog Balkana.

Olaf Šolc se zahvalio predsedniku Vučiću na poseti Berlinu i na produktivnom razgovoru koji su imali.

"U okviru naših razgovora smo pričali o našim bilateralnim odnosima, ekonomski odnosi su se intenzivirali, mi se radujemo što 400 nemačkih kompanija je stvorilo preko 70.000 radnih mesta u Srbiji i taj pozitivan rzavoj želimo da podstičemo", poručio je Šolc.

Dodao je i da su Srbija i Nemačka prošle godine ušle u klimatsko strateško partnerstvo, kao da će to doprineti tome da se rešavaju izazovi klimatske krize. 

Ukazao je da nemačka vlada zagovara evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana.

"To je u interesu i regiona i Evropske unije da se otvore te perspektive, da se zadrže i da te zemlje postanu države članice EU", dodao je Šolc.

Poručio je i da nemačka intenzivno podržava proces pristupanja EU kroz podsticanje projekate i finansiranje.

"Ova perspektiva pristupanja same Srbije i drugih zemlja u regionu to mora da bude nešto što će biti uspešno i to mora da postane realnost. Taj zadatak imamo pred sobom u Evropi i ja ću se lično zalagati za to da unapredimo taj proces", naglasio je Šolc.

Ukazao je da je važna tema razgovora bio i rat u Ukrajini. 

"Mi smo u teškoj situaciji i moramo da branimo zajednične vrednosti Evropske unije. Jako je važno da svi prenesemo poruku da taj rat koji je Rusija počela u Ukrajini nije prihvatljiv, to je jako težak položaj u svetu i ja sam uveren da moramo da se držimo bliže zajedno", naveo je Šolc. 

Bitno je da Srbija nastavi sa reformama o vladavini prava, posebno po pitanju borbe protiv oganizovanog kriminala, naglasio je nemački kancelar.

"Napredak u dijalogu od ogromnog značaja" 

Nemački kancelar izjavio je da je ključna tema današnjeg razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bila dijalog o normalizaciji odnosa Beograda sa Prištinom i ocenio da je napredak u dijalogu od ogromnog značaja, zbog očuvanja mira i stabilnosti u regionu. 

Dodao je da su pričali o procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, uz napomenu da je Miroslava Lajčaka takođe pozvao na razgovor.

"Bitan je proces normalizacije odnosa za stabilizaciju, moramo da rešimo sva otvorena pritanja u okvoru dijaloga, potrebna je hrabrost i obe strane se moraju držati svojih obaveza", rekao je Šolc.

Preneo sam zabrinutost Vučiću o situaciji u BiH i posebno o tendencijama Milorada Dodika, bitno je da se održi stabilnost u BiH, da se omogući konstruktivni razvoj, kaže kancelar Šolc.

"Slažemo se da imamo veliki potencijal da razvijemo Zapadni Balkan i približimo ga EU. Stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta treba da omogući slobodu kretanja ljudi", rekao je Šolc.

Vučić: Nemačka ubedljivo prvi partner Srbiji, Šolc uveren u evropsku budućnost regiona

Predsednik Vučić je izjavio posle sastanka sa kancelarom Šolcom da su zajednički konstatovali veliki uspon u bilateralnim, pre svega ekonomskim odnosima.

"U prva tri meseca ove godine naša razmena je milijardu i 839 miliona, što znači ove godine očekujemo trgovinsku razmeru na nivou od 7,5 milijardi. To je ogroman skok od 26 odsto u odnosu na prošlu godinu, koja je bila rekordna", naveo je Vučić.

Nemačka je, kako je istakao, najveći i najznačajniji trgovinski partner Srbije, a Srbija je ubedljivo najveći trgovinski i svaki drugi partner Nemačke na Zapadnom Balkanu.

"Mnogo promena se tu dogodilo. Nemačka je pre osam godina bila partner broj četiri Srbiji, a danas je ubedljivo prva", naglasio je predsednik.

Za Srbiju su, ističe, veoma važne reči kancelara Šolca, koji je u razgovorima u više navrata ponovio da je uveren u evropsku budućnost celog regiona Zapadnog Balkana.

Razgovarali su, naveo je Vučić, i o odnosu prema ratu u Ukrajini.

Predsednik je podsetio na opredeljivanje Srbije o prirodi tog sukoba dva puta u Ujedinjenim nacijama i Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju.

"Srbija neće biti uzrok problema, region će imati mir i stabilnost"

Takođe, dodao je Vučić, govorili su i o problemima sa kojima se Srbija suočava, i ključnim pitanjima regionalnih odnosa.

"Naravno, što se toga tiče, imali smo otvoren i sadržajan razgovor i zahvalan sam na tome kancelaru Šolcu. Ja ne mislim da je jedna strana kriva za probleme u Bosni i Hercegovini. O tome sam detaljno govorio. Ono što sam obećao kancelaru Šolcu, to je da Srbija neće biti uzročnik bilo kakvih problema", naveo je Vučić.

Zapadni Balkan će, naglasio je predsednik, imati i mir i stabilnost.

"Čak sam rekao i da ne želim da komentarišem bestidne tvrdnje onih koji govore kako će Srbija da izazove bilo kakve sukobe, pošto se to kao što vidite nije dogodilo, iako su o tome govorili pre šest meseci i pre godinu dana. Moje obećanje kancelaru Šolcu je da se tako nešto neće dogoditi", rekao je Vučić.

"Večeras dijalog sa Prištinom, verujem da ćemo imati snage za napredak"

Vučić je najavio da će u organizaciji Bundeskancleramta večeras biti nastavljen dijalog sa Prištinom.

"Verujem se da ćemo imati snage da dođemo do određenog napretka u odnosu sa Prištinom u dijalogu koji za nas nije lak, ali ne želim da koristim ovu priliku da objašnjavam zbog čega. To sam rekao kancelaru Šolcu i njegovim saradnicima. Mi ćemo dati sve od sebe da idemo ka kompromisnom rešenju, ali ta rešenja ne mogu da budu samo naše želje", ukazao je predsednik.

Predsednik Srbije rekao je i da se raduje skoroj poseti kancelara Šolca Beogradu.

Šolc: Nemačka želi da Srbija ostane u Savetu Evrope

Šolc je izjavio da Nemačka želi da Srbija ostane u Savetu Evrope i da tamo ostane aktivna, kao i da se dalje razvijaju odnosi koji će dovesti do toga da svi budu u Evropskoj uniji.

Kancelar je to rekao na pitanje da li će u slučaju da Priština uđe u Savet Evrope i NATO, Srbija napustiti SE i odustati od Vašingtonskog sporazuma i da li Nemačka želi da izbaci Srbiju iz SE odlukom da Priština postane član te organizacije.
"Lično se zalažem za novo aktiviranje Berlinskog procesa i da perspektiva pridruživanja Evropi za zemlje Zapadnog Balkana zaživi i da se ostvari u nekom momentu", rekao je Šolc.

Vučić je rekao da je za njega važno to što je Šolc rekao da sve što je potpisano mora da bude sprovedeno u delo, i da se nada da se to odnosi i na Briselski sporazum.

"Ali ako neko ne želi da poštuje Vašingtonski sporazum i želi da ide tim putem i naše će ruke biti odrešene. Mi ćemo postupati u skladu sa Ustavom Srbije i našim nacionalnim i državnim interesima", poručio je Vučić.

Napomenuo je da to ne znači da Srbija treba sebi da puca u nogu, ali da na svaki način treba da gleda kako da se dođe do kompromisnog rešenja.

Nemački kancelar se prethodno sastao sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem. Nakon sastanka na konferenciji je izjavio da bi u vreme rata u Ukrajini postepeno rešenje konflikta između Beograda i Prištine bio doprinos miru u regionu i celoj Evropi.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво