Čitaj mi!

Vučić uručio orden predsedniku Eurodžasta Ladislavu Hamranu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, prilikom uručenja Ordena srpske zastave predsedniku Eurodžasta Ladislavu Hamranu, da je on zaslužio to priznanje za naročite zasluge u učvršćivanju saradnje Srbije i te evropske organizacije i poručio da će naša zemlja uvek biti pouzdan partner u borbi protiv kriminala.

Aleksandar Vučić je poručio da se na taj način odaje priznanje svim zemljama članice Eurodžasta zbog visokog stepena razumevanja i saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala

"Zaslužili ste orden za vaš doprinos zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala koji ne poznaje granice. Činite čast svojoj profesiji, državi iz koje dolazite. Odlikujući vas odajemo priznanje svim zemljama članice Eurodžasta zbog visokog stepena razumevanja i saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala", poručio je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao da je Eurodžast institucija direktne saradnje u zaštiti naroda u krivičnoj pravnoj oblasti.

Rekao je da se na dnevnom nivou razmenjuju dokazi između evropskih i srpskih tužioca, koji deluju jedinstveno u suzbijanju svih vidova kriminala u Srbiji, ali i zemljama EU.

"Srbija je vaš istrajan i pouzdan partner", poručio je Vučić i ukazao na uzajamno razumevanje Srba i Slovaka koje traje vekovima.

"Kroz celu modernu istoriju smo se slagali i u mnogim fundamentalnim pitanjima bili smo na istoj strani. Jedna slovačka izreka kaže „najbolji komšija je najbolja ograda"", rekao je Vučić Hamranu koji je predsednik Eurodžasta i njegov član iz Slovačke.

Dokumentujući tesne veze Srbije i Slovačke ukazao je na Pavla Šafarika pisca, filologa, lingviste, osvnivača šlavistike kao naučne discipline, po kome su imenovane i ulice u Srbiji.

"Danas naše prijateljstvo ilustruje i činjenica da Slovačka iskreno brani međunarodno pravo i podržava evropski put Srbije. Ne iznenađuje što baš iz te zemlje dolazi Hamran, koji upravlja Eurodžastom. Njegovo lično zalaganje za punu integraciju Srbije u evropski pravni poredak zavredelo je ovo odlikovanje", naglasio je on.

Vučić je podsetio da od 2020.imamo kancelariju i oficira za vezu u Eurodžastu i poručio da je Srbija istrajan i pouzdan partner Evrodžasta i da se nada budućoj saradnji u transferu znanja, koji mora biti obostran, jer naši stručnjaci, kaže, imaju znanja koja mogu da prenesu evropskim kolegama.

"Rešeni smo da se iskreno i istrajno borimo protiv kriminala sa vama. U Srbiji uvek imati pozudanog sagovornika i saradnika", poručio je predsednik Vučić.

Zamolio je Hamrana da prenese njegove iskrene želje i reči kolegama u Evrodžastu.

"Gradeći lepe komšijske odnose u Evropi, zajedno gradimo budućnost i bezbednost naših zemalja i našeg kontinenta", poručio je Vučić.