Читај ми!

Fridom haus: Države Zapadnog Balkana u kategoriji vlada u tranziciji

Prema godišnjem izveštaju "Fridom hausa", najveći broj država Zapadnog Balkana, među njima i Srbija, i dalje se nalaze u kategoriji hibridnih režima ili vlada u tranziciji, osim Hrvatske, koja je označena kao polukonsolidovana demokratija.

U delu izveštaja u kom se pominje Zapadni Balkan vidi se da su četiri zemlje, Albanija, Hrvatska, Crna Gora i Severna Makedonija, u ukupnom rezultatu stagnirale, a Srbija je po oceni ove vašingtonske nevladine organizacije slabije ocenjena nego prošle godine.

Kvalitet demokratije koji se prema izveštaju "Fridom hausa" meri od 1 do 7, ove godine ocenjen je sa 3,79, što je niže u odnosu na prethodnu godinu, kada je Srbija dobila ocenu 3,89.

Niže ocene u odnosu na 2020. godinu Srbija je dobila u tri oblasti: nezavisnost medija, borba protiv korupcije i atmosfere u kojoj radi civilno društvo, navodi se u izveštaju "Fridom hausa".

Prema izveštaju "Države u tranziciji" 2022, demokratija u području od centralne Evrope do centralne Azije slabi tokom poslednjih 18 godina, a preovlađajući tip vladavine u 29 zemalja obuhvaćenih izveštajem je hibridni režim u kom, kako se navodi, prividno demokratske institucije primenjuju nedemokratske prakse.

Svega šest od 29 država ostalo je u kategoriji konsolidovanih demokratija, što je manje nego 2004. kada ih je bilo osam, a reč je o Češkoj, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Slovačkoj i Sloveniji, navodi se u izveštaju američke nevladine organizacije.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара