Čitaj mi!

Košar: Situacija u Ukrajini utiče na bezbednost Evrope, Srbija i EU da deluju skladno

Francuski ambasador u Srbiji Pjer Košar kaže da je važno da Srbija i EU deluju skladno i zajedno u vezi sa krizom u Ukrajini. On je, nakon uručenja preporuka građana Srbije za budućnost EU, istakao da se samo na taj način mogu braniti zajedničke vrednosti slobode i pravde.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović uručila je Pjeru Košaru, ambasadoru države predsedavajuće Savetu Evropske unije, dokument sa preporukama građana Srbije kao doprinos evropskoj inicijativi "Konferencija o budućnosti Evrope".

Dokument sadrži 52 preporuke i najveći broj se odnosi na zelenu agendu.

"Izgleda da su pitanja klimatskih promena izazvala najviše interesovanja posebno kod mlađih i najveći broj preporuka je definisano u tom smislu, ali tu su i pitanja zapošljavanja i uopšte socijalne politike, obrazovanja u segmentu zajedničke politike EU", navela je Joksimovićeva.

Naglasila je  da su građani Srbije pokazali svoje i veliko znanje o današnjoj Evropi, EU, ali i ozbiljne ideje i zamisli o tome kako EU može da bude "još bolji krov za sve nas koji živimo na evropskom kontinentu". 

Zajednički izazov Srbije i EU

Košar je istakao da je zajednički izazov Srbije i EU "ruska agresija na Ukrajinu" i da Srbija i EU treba i u tom smislu da ostanu zajedno, jer ono što se desi u Ukrajini deluje i na bezbednost Evrope i na evropske vrednosti.

"Bilo da se radi o međunarodnom pravu, međunarodnom humanitarnom pravu, slobodi medija, sve to predstavlja pretnju za države EU, ali i za Srbiju", kazao je Košar.

Otpravnik poslova Delegacije EU u Srbiji Dirk Lorenc istakao je da se od Srbije kao buduće članice Unije očekuje proaktivan pristup i naveo da je "neisprovocirana i neopravdana agresija Rusije na Ukrajinu" ujedinila Evropu više nego ikada.

"Ovo je trenutak istine za Evropu. Sudbina Ukrajine je u pitanju, ali i evropska sudbina. Računamo na Srbiju da podrži EU u odbrani mira", kazao je Lorenc.

Dodao je da se očekuje od Srbije da bude istog stava kao i EU, kao što je to učinila tokom glasanja u UN za dve rezolucije.

Lorenc je rekao da EU računa na Srbiju da se zajedno suoče sa najvećim izazovima našeg vremena.