Читај ми!

EU kompas pokazuje jasan smer, Zapad očekuje da Srbija izabere "dosledan" put

Zemlje kandidati za članstvo imaju obavezu da se postepeno usklađuju sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije. To se još jednom čulo od ambasadora zemalja članica tokom predstavljanja Strateškog kompasa za bezbednost i odbranu Unije.

Nema fiksiranih rokova, ima očekivanja - tako šef evropske delegacije u Srbiji odgovara na pitanje da li se i kada od Srbije očekuje da se pridruži sankacijama Evropske unije prema Rusiji.

"Srbija je preduzela brojne korake u međunarodnim forumima, Ujedinjenim nacijama, Unesku i drugim, kada je reč o usklađivanju sa merama Unije prema ruskoj invaziji u Ukrajini. Beograd se uskladio i sa merama posle Evromajdana 2014. godine, kao i sa merama koje su uvedene nedavno prema Belorusiji. I mi očekujemo da se to nastavi", kaže šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

Ista očekivanja ima i Berlin. Prenosi ih za Televiziju N1 nemački ambasador.

"Sve je u rukama Srbije, proces evrointegracija je smišljen tako da u što većoj meri zemlje kandidati sprovode reforme, to je brži napredak ka članstvu. Nemačka podržava Srbiju na tom putu. Što se brže pridruži zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, Srbija će brže napredovati na putu ka EU i mi tu Srbiju potpuno podržavamo", rekao je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Nemačka je, kaže Šib, svesna energetske zavisnosti Srbije. I sama je u istoj poziciji. u oslobađanju od te zavisnosti Beograd može da računa na podršku Berlina.

Kako bi partnerske zemlje, među njima i Srbija, bile izuzete od posledica sankcija, Unija je revidirala pravila. To se, podseća evropski amabasador, odnosi i na kompaniju NIS, u većinskom ruskom vlasništvu.

"Zato smo odlučili da usvojimo zajedničku platformu za kupovinu gasa. Ideja je da, na dobrovoljnoj osnovi, zemlje članice mogu zajednički da pregovaraju o ceni kupovine gasa. Odlučeno je da se ova platforma proširi na Zapadni Balkan. Bilo koja zemlja Zapadnog Balkana može da se pridruži ovoj platformi koja se razmatra", poručuje Emanuel Žiofre.

Evropska unija ne ucenjuje Srbiju, već od nje traži da bude dosledna - to za francuskog ambasadora podrazumeva zajedničko gledište na situaciju u Ukrajini.

"Zapadni Balkan je specifičan region u najmanje dve dimenzije - reč je o važnom partneru sa kojim EU sarađuje, uključujući i Srbiju, na putu ka EU. I drugo - posvećeno pratimo bezbednost u regionu. Zato je Unija uključena u dijalog Beograda i Prištine, zato pratimo šta se dešava u Bosni i Hercegovini", ističe ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

Na region se odnosi i Strateški kompas. Prve stranice tzv. bele knjige evropske bezbednosti napisane su pre dve godine, tokom nemačkog, a poslednje - tokom francuskog predsedavanja Uniji, u sred rata u Ukrajini.

Kompas pokriva svih 360 stepeni - bezbednosne izazove u celom svetu. Do 2025. trebalo bi da bude spremna interventna jedinica od 5.000 vojnika - najviše iz Nemačke.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво