Читај ми!

Srbija posle izbora - ko igra za raju, ko zanemaruje taktiku

O postizbornoj kombinatorici u emisiji Oko govorili su Marko Uljarević, direktor Ipsos Stratedžik marketinga i Bojan Klačar, direktor Cesid-a. Saglasili su se da će međunarodni kontekst imati uticaja na formiranje Vlade Srbije, a nisu isključili ni ponavljanje izbora.

U Beogradu SNS i SPS koalicija koja je imala većinu osam godina ima 55 odbornika, isto toliko ima stara i nova opozicija. Ponavljanje izbora na pet biračkih mesta - teoretski može da uvede listu Duška Vujoševića u gradski parlament. Ali čak i ako se i to desi, sastavljanje većine bi bilo vrlo teško. Da li je realno ponavljanje izbora u Beogradu?

Marko Uljarević, direktor Ipsos Stratedžik marketinga rekao je gostujući u emisiji Oko da će se znati da li će SNS i SPS imati 55 ili 56 odbornika, koliko je dovoljno za većinu u gradskom parlamentu, znati kada bude završeno finalno glasanje i prebrojavanje glasova.

Prema njegovim rečima, ponavljanja glasanja će biti na pet glasačkih mesta, a mogla se čuti i inicijativa opozicije da "prebace" stranku Borisa Tadića preko cenzusa.

"Kada pogledate drugu stvar POKS najavljuje da nije moguće da uđe u vlast sa tako heterogenom opozicijom, a pitanje je i da li će Boris Tadić da pređe cenzus", rekao je Uljarević.

Ocenio je da mu se čini realnija opcija da vlast formira SNS, SPS i neki deo POKS-a, ali da je potrebno da sačekamo ponavljanje glasanja.

Bojan Klačar, direktor Cesid-a rekao je da bi koalicija "Ajmo ljudi" Borisa Tadića prešla cenzus u Beogradu neophodno je da osvoje onoliko glasova koliko su osvojili i još dodatno, koliko im nedostaje, a da još nemamo informacija ni da li će biti poništavanja glasanja na nekim biračkim mestima na osnovu prigovora.

"Ovaj će proces u pravnom smislu trajati, do sredine aprila, ili čak do druge polovine aprila", naveo je Klačar dodajući da je i ideja o ponavljanju izbora na jesen legitimna.

Ni Uljarević nije isključio mogućnost održavanja novih izbora na jesen. "Tu mogućnost ne bih isključio, mogli bi da očekujemo drugačije kandidate, drugačije kampanje...", naveo je.

Uljarević je rekao da je Ipsos radio jedno postizborno istraživanje o tome u kom trenutnu su građani doneli odluku za koga će glasati.

"Tokom kampanje nismo imali neopredeljene birače kao ranije. Za parlamentarne izbore 14 odsto birača, odnosno svaki sedmi birač je odlučio za koga će da glasa na izbornom dana, a oni koji su glasali za Vučića, a glasali za neku drugu stranku je značajno veći, čak veći od 25 odsto", istakao je direktor Ipsosa.

Procene i istraživanja 

Upitan kako je Ipsos s obzirom na iskustvo uspeo da napravi grešku za gotovo 10 procenata kada je reč o rezultatu SNS-a i otkud tolika razlika između onoga što je sam Aleksandar Vučić dobio i slabijeg rezultata SNS-a, Uljarević objašnjava da su istraživanja rađena u teškoj situaciji.

"Jedanaest godina je prošlo od popisa stanovništva, imali smo koronu koja je uticala na demografske prilike, prethodni izbori su bojkotovani, što sve nije išlo na ruku istraživanju", napomenuo je Uljarević.

Ukazao je da je Ipsos najavio prelivanje glasova unutar bloka, izlaznost je, kako kaže, procenjena perfektno, za predsedničke izbore su imali odlučni procenu, ali da nisu predvideli tako dobar rezultat Dveri.

Klačar napominje da su Dveri dosegle gornje limite koje su im davale procene.

"Zbog spuštanja cenzusa imali smo mali procenat rasutih glasova. Doktor Nestorović je možda jedan deo razloga dobrog uspeha desnice, koji su iskoristili i svaku priliku koja im se dala i gostovali na svim medijima, bili aktivni na internetu", objasnio je Klačar.

Izlaznost i rezultati glasanja 

Dragan Đilas je govorio da bi izlaznost od 3,8 miliona građana u Republici i 900 hiljada u Beogradu značilo njihovu pobedu.

Direktor Ipsosa napominje da izlazak glasača nije dovoljan za pobedu, a uprkos visokoj izlaznosti Vučić je osvojio 60 odsto glasova na predsedničkim izborima.

Klačar je primetio da je Zdravko Ponoš dobio za oko 200.000 glasova više nego Marinika Tepić, i da "Ujedinjeni za pobedu Srbije" ne mogu biti zadovoljni rezultatom glasanja, kao i da im je potrebna pažljiva analiza, kao što je, prema njegovom mišljenju, potrebna i SNS-u.

"Čini mi se da se desila krupna politička promena. Polarizacija između SNS-a i Ujedinjene opozicije, a da su druge stranke napravile dobar rezultat zbog toga. SPS-u je odgovaralo da je u prethodnom mandatu imala pozicije nižeg profila. Funkcija predsednika Skupštine, koju je obavljao Ivica Dačić je dobra za vođenje kampanje", napomenuo je.

Kada je reč o tome ko će formirati Vladu, Uljarević kaže da to zna Aleksandar Vučić i da tu informaciju on nije podelio još ni sa kim. 

Prema njegovom mišljenju, budućnost SNS-a zavisi od toga da li će Aleksandar Vučić da napusti stranku kako je najavio ili će da odloži povlačenje.

Podsetio je da neke vlade koje su imale najtanju podršku opstajale su najduže. A Uljareviću ne deluje nezamislivo ni da za nekoliko meseci proevropske stranke možda podrže vladu, jer kako kaže, međunarodni kontekst će uticati i da se promeni dinamika političkog života u Srbiji što do sada nije toliko bio slučaj.

I Klačar se saglasio da će pitanje formiranja Vlade zavisiti od međunarodnog konteksta i da će taj proces trajati. 

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара