Читај ми!

Vlada odobrila izvoz u Italiju pšenice i kukuruza ugovorenih pre stupanja zabrane na snagu

Vlada Srbije odobrila je izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza u Italiju, na osnovu ugovora zaključenih pre stupanja na snagu Odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

Na današnjoj sednici, Vlada Srbije je usvojila Zaključak kojim se odobrava izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza pravnim licima koji ove proizvode izvoze u Republiku Italiju, na osnovu ugovora zaključenih pre stupanja na snagu Odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

Vlada je, kako je saopštila, procenila da je izvoz merkantilne pšenice neće izazvati poremećaje u funkcionisanju poljoprivredno-prehrambenog sektora naše zemlje i neće ugroziti prehrambenu sigurnost stanovništva, a doprineće izgradnji poverenja i očuvanju dobrih trgovinskih odnosa u regionu.

Na sednici je usvojen i Akcioni plan za sprovođenje strategije razvoja pravosuđa za period 2020 - 2025. godine, u periodu od 2022. do 2025. godine, kojim se omogućava dalje jačanje države, dostupnosti pravde i pravne sigurnosti u svrhu kvalitetnor i efikasnog ostvarivanja zaštite prava i sloboda građana i podizanja nivoa poverenja u pravosudni sistem.

Taj operativni dokument, navodi se, sadrži mere za sprovođenje ciljeva planiranih u Strategiji, a koje se odnose na jačanje nezavisnosti i samostalnosti, nepristrasnosti, odgovornosti, stručnosti i efikasnosti pravosuđa, kao i razvoj e-pravosuđa.

Vlada je donela odluku o sticanju statusa instituta od nacionalnog značaja za Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu za obavljanje istraživanja u oblasti biotehničkih nauka - poljoprivreda i biotehnologija, a u cilju daljeg razvoja i unapređenje opšteg fonda znanja, podizanje tehničko-tehnološkog nivoa, valorizovanje rezultata istraživanja i širenje naučnih saznanja, obrazovanje i osposobljavanje kadrova za naučno-istraživački rad.

Doneta je i Odluka o utvrđivanju godišnjeg plana obrazovanja odraslih u Srbiji za 2022. godinu, nakon što je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, preko školskih uprava, od autonomne pokrajine, jedinica lokalne samouprave, privrednih komora, udruženja poslodavaca, reprezentativnih sindikata i drugih subjekata prikupilo potrebne podatke.

"Planom su utvrđene prioritetne obrazovne i radne oblasti i aktivnosti obrazovanja odraslih, pri čemu se vodilo računa o potrebama tržišta rada, racionalnom korišćenju postojećih obrazovnih kapaciteta, broju kandidata, odnosno polaznika obrazovanja, razvojnim specifičnostima poj edinih područja, ciljevima i principima obrazovanja odraslih", piše u saopštenju.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво