Читај ми!

Borelj: Zapadni Balkan nije naše zadnje dvorište, već unutrašnji prostor

Šef diplomatije EU Žozep Borelj nakon prošlonedeljne posete Zapadnom Balkanu poručuje da je EU "čvrsto posvećena da još više podrži region" i da "napreduje u cilju njegove budućnosti u Evropskoj uniji".

Borelj je nakon poseta Albaniji, Severnoj Makedoniji i BiH u svom redovanom blogu ocenio da rat u Ukrajini budi "živa sećanja" na ratove tokom raspada bivše Jugoslavije i pozvao sve zemlje regiona da nastave blisku saradnju sa EU kako bi "Zapadni Balkan bio miran, stabilan i čvrsto na putu ka EU".

"Evropska unija je duboko angažovana na Zapadnom Balkanu. Radili smo na tome da pomognemo da se zaleče rane sukoba, reše preostali sporovi i modernizuju društva i privrede kroz perspektivu pridruživanja Evropskoj uniji. Budućnost Zapadnog Balkana očigledno leži u EU jer oni nisu naše zadnje dvorište, već naš unutrašnji prostor", napisao je Borelj.

Šef diplomatije EU kaže da je i pre početka rata u Ukrajini došlo je do zabrinjavajućeg ponovnog oživljavanja tenzija na Zapadnom Balkanu, pri čemu u prvi plan stavlja unutrašnju stuaciju u BiH i odnose Beograda i Prištine.

On napominje da je i na Zapadnom Balkanu vidno "spoljno mešanje" u cilju destabilzacije zemalja regiona i slabljenja EU, pri čemu izdvaja, kako navodi, ''ruske podmukle i dobro dokumentovane kampanje dezinformisanja''.

''Putinov brutalni napad na Ukrajinu primorava sve zemlje da naprave izbor. Izbor između vladavine prava i vladavine oružja, između poretka zasnovanog na pravilima i sveta gole agresije. Sa zemljama koje sam posetio smo ujednjeni u pokušaju da zaustavimo nečuven rat u Ukrajini. Moramo da nastavimo da blisko sarađujemo kako bi Zapadni Balkan bio miran, stabilan i čvrsto na putu ka EU", nagalšava Borelj.

Borelj konstatuje pojačane strahove od poskupljenja energenata i hrane koji su trenutno prisutni ''i na Zapadnom Balkanu'', kao i frustraciju zemalja regiona zbog zastoja na putu ka EU.

"Prepoznajemo frustraciju u regionu zbog kašnjenja u napretku na putu ka EU. Ljudi na Zapadnom Balkanu su veoma čvrsti u svojoj rešenosti da se pridruže EU. U jasnom je strateškom interesu EU je da se ide napred", zaključuje Borelj.

Visoki predstavnik EU u svom blogu posebno je obratio pažnju na situaciju u BiH i poručio da u vremenima kada se Evropa suočava sa izazovima bez premca za svoju bezbednost, lideri BiH imaju "posebnu odgovornost da zaštite jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet svoje zemlje".

"EU je put za opstanak evropskih naroda. Njihov angažman pomaže u izgradnji budućnosti njihovih zemalja kao dela evropske porodice: Unije demokratija u kojima vlada vladavina prava", zaključio je Borelj.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво