Читај ми!

Brnabićeva sa Nehamerom: Austrija važan partner, Srbija stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu

Premijerka Ana Brnabić poručila je, nakon razgovora sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, da je Austrija važan partner Srbiji, i politički i ekonomski i istakla da je tokom sastanka prenela svom kolegi iz Beča da je Srbija stub mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, koji neće dozvoliti da se bilo kakva nestabilnost prelije na ovaj deo Evrope.

Ana Brnabić je na zajedničkoj konferenciji rekla da je potvrđeno partnerstvo i prijateljstvo Srbije i Austrije, i čvrste veze dve zemlje, politički i ekonomski, budući da je Austrija jedan od najbližih partnera Srbije.

Premijerka je zahvalila Austriji na podršci koju Srbija uživa u vezi sa evropskim integracijama, navodeći bivšeg kancelara Sebastijana Kurca, koji je, kako kaže, lično mnogo učinio za Srbiju i čitav Zapadni Balkan i naše evropske integracije, da tema proširenja bude stalno na agendi EU.

"U Austriji smo uvek imali partnera na koga smo mogli da se oslonimo", naglasila je Brnabićeva.

Ekonomski, kako je premijerka rekla, Austrija je u ukupnim investicijama drugi najvažniji partner, iza Nemačke.

Austrijske kompanije su do sada u Srbiji uložile 2,585 milijardi evra, zapošljavaju više od 22.000 ljudi, dok je u 2021. godini zabeležena robna razmena od 1,36 milijardi evra, što je 28 odsto više nego 2020. godine, navela je premijerka.

Nivo robne razmene od 2010. do 2020. godine povećan je 1,7 puta, srpski izvoz u Austriju 1,9 puta, a uvoz iz Austrije 1,8 puta.

"To je ohrabrujući trend, dobar za sve građane", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je tema razgovora bio i rat na istoku Evrope.

"Otvoreno smo razgovarali. Znam da su mnogi u EU zabrinuti da se nestabilnost ne prelije na Zapadni Balkan. Ja sam jasno istakla da će Srbija na Zapadnom Balkanu nastaviti da vodi ulogu jedne od zemalja koje su stub stabilnosti, da ćemo nastaviti da budemo izvoznik mira i stabilnosti i da nećemo dozvoliti da se nestabilnost ili kriza prelije na ovaj deo Evrope", poručila je premijerka Srbije.

Dodala je da je od 2014. Srbija mnogo uradila da se promeni, i politički i ekonomski, da bi bila jaka i stabilna država koja može da pritekne u pomoć partnerima i susedima na Zapadnom Balkanu.

"To ne smemo ugroziti, već moramo braniti i branićemo stabilnost, a EU može u potpunosti da računa na Srbiju", poručila je Brnabić.

Podsetila je da kancelar Nehamer nije prvi put u Srbiji, budući da je dolazio kao ministar policije i dodala da već postoji odlična saradnja dveju zemalja u borbi protiv kriminala, korupcije i tokom migrantske krize.

"Verujem da ćemo i na ove izazove naći način da odgovorimo najbolje i sačuvamo evropski i mir i stabilnost", navela je Brnabićeva.

"Principijelan stav Srbije o sukobu u Ukrajini"

Stav Srbije je da osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da ne želi da uvodi sankcije Rusiji, i to je, iako ga ne pozdravljaju u potpunosti ni EU i drugi partneri, a ni sama Ruska Federacija, principijelni stav zemlje koja je prošla kroz agresiju 1999. godine, a pre toga i kroz sankcije, od kojih su najviše trpeli građani, poručila je Ana Brnabić.

Na pitanje austrijske novinarke kako bi opisala odnose sa Rusijom, da li su se promenili od početka napada i da li Srbija može da promeni poziciju u okviru približavanja EU i pridruži se sankcijama, Brnabić je rekla da su odnosi Srbije i Rusije tradicionalno jako dobri, jer dve zemlje vezuju istorija, tradicija i vera, ali u današnje vreme i energetika.

Brnabićeva je poručila da, u tom smislu, današnji odnosi Srbije sa Rusijom nisu mnogo drugačiji od odnosa bilo koje druge zemlje Evrope, koja je u velikoj meri zavisna od ruskog gasa.

"Imamo dobre ekonomske i političke odnose, a da li su promenjeni od početka rata u Ukrajini? Jesu, jer 75 odsto naše ekonomije čine investicije iz EU, a te kompanije moraju da sprovedu sankcije prema Rusiji, što se odražava i na našu ekonomiju", rekla je premijerka.

Primera radi, jedna cementara u vlasništvu kompanije iz EU, ne može i da uveze ništa iz Rusije, niti da bilo šta u Rusiju izveze, što važi za sve kompanije iz zemalja EU, od proizvođača auto-delova do IT kompanija.

Srbija je u dosta specifičnoj situaciji i, pored pritiska, zemlja je koja poštuje međunarodno pravo i principe, zaključila je Brnabićeva.

Nehamer: Srbija geostrateški važan partner

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je danas da je Srbija geostrateški i geopolitički važan partner Austrije i u vremenu bez presedana i invazije na Ukrajinu važno je poslati poruku da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropskoj uniji i Evropi.

Nehamer je naveo da je "tačno je da je briga velika jer Rusija ima veliki uticaj u ovom regionu, Kina ima interes da se pozicionira, a što se tiče bezbednosne politike, obaveza je i interes članice EU da kaže da nam je mesto zajedno, da pronađemo rešenja za probleme koje treba da prevazilazimo".

Austrija izuzetno zavisi od ruskog gasa i za nas će se u budućnosti postavljati pitanje kako da se dugoročno oslobodimo zavisnosti od fosilnih goriva, kao što su nafta i gas, izjavio je danas u Beogradu austrijski kancelar Karl Nehamer.

Nehamer je rekao da se Austrija dugo uzda u obnovljive izvore energije, ističući da 75 odsto struje u toj zemlji potiče iz takvih izvora, a 25 odsto iz gasa.

"Tu moramo da napravimo napredak kako bismo se oslobodili te zavisnosti, ali to ne može preko noći, to je dugoročni projekat", rekao je Nehamer i dodao da u ovom trenutku Austrija treba da da razmišlja kratkoročno i srednjoročno o tom problemu.

Naglasio je da austrijska vlada radi na tome da obezbedi sigurnost ljudima za sledeću zimu jer je, kaže, veliki strah kod građana da će ostati bez energije.

"Takođe orijentišemo se na međunarodnom tržištu da bismo dugoročno smanjili zavisnost od fosilnih goriva kao što su nafta i gas i da je dugoročno smanjimo", rekao je austrijski kancelar.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво