Читај ми!

Bocan-Harčenko: Zajednička prognoza je da će Srbija imati povoljno rešenje za gas

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da se situacija na tržištu energenata menja iz dana u dan, a da je cena ruskog gasa za Srbiju dogovorena između predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića i da je Rusija ispunila sva obećanja.

Srbija će do 1. juna dobijati gas iz Rusije po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, a na pitanje šta Srbiju čeka posle toga, Bocan-Harčenko je rekao da o tačnoj ceni niko ne može da govori i da to u ovom trenutku ne znaju ni predstavnici "Srbijagasa" ni "Gasprom njefta" jer se, kaže, situacija stalno menja.

"Naša zajednička prognoza je da će Srbija imati povoljno rešenje. Situacija sa energentima i cenom gasa se menja u toku jednog dana, a sve zavisi od razvoja događaja", rekao je Bocan-Harčenko za Televiziju K1.

Na pitanje o sankcijama zapada i koju je cenu Rusija spremna da plati, ambasador je naveo da iz SWIFT-a nisu isključene sve ruske banke već one za koje, kaže, na Zapadu smatraju da finansiraju i pomažu vojne aktivnosti Rusije u Ukrajini.

Naveo je da Rusija umesto SWIFT-a ima svoj sistem koji radi i zbog čega, kaže, nema štetnih posledica.

Govoreći o najavljenom novom paketu sankcija protiv Rusije, odnosno protiv odbrambenog sektora, Bocan-Harčenko je rekao da je to težak paket sankcija i da se očekuju štetne posledice, ali da se odbrambeni sistem te zemlje oslanja na svoju tehnologiju i resurse i da je taj sektor u poslednjih godina ostvario najveća dostignuća i da nije zavisan od spoljnih faktora.

Na pitanje kako danas živi prosečna porodica u Rusiji, ambasador je kazao da se u Rusiji živi pristojno i da neće biti smanjenja plata, kao i da se ne seća perioda u istoriji Rusije kada nije bila pod sankcijama Zapada.

"Razumemo pojavu pritiska na Srbiju"

Bocan-Harčenko je ocenio da je Rezolucija kojom se oštro osuđuje Rusija zbog rata koji vodi u Ukrajini štetna i po Ujedinjene nacije.

"Rezolucija kao što je ova sama po sebi nije samo štetna za sadašnju, novonastalu situaciju, štetna je i po UN. Rezolucija je još jedan udarac u globalnom smislu, a za Srbiju su UN izuzetno važne iz razumljivih razloga", rekao je Bocan-Harčenko.

Na pitanje da li se nešto menja u odnosima dveju zemalja nakon što je Srbija sa još 140 zemalja u UN podržala rezoluciji koja oštro osuđuje Rusiju zbog rata u Ukrajini, ruski ambasador je izrazio očekivanje da će odnosi dveju zemalja nastaviti da se razvijaju.

"Razumemo i shvatamo pojavu pritisaka kakav se vrši na Srbiju, kao i na druge zemlje u takvoj situaciji. Imajući u vidu da smo prijteljske zemlje, prijateljski narodi, dogovore dvojice predsednika, sve što određuje naš dugoročni odnos, nadamo se da ćemo ostvariti sve i da ćemo ići i dalje u razvoj naše saradnje i odnosa", rekao je Bocan-Harčenko.

Istakao je da im je, kao i svakoj zemlji i pojedincu, važna i moralna podrška.

"Predsednik Srbije morao da misli na državni interes"

Na pitanje da li se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i šefom srpske diplomatije, Bocan-Harčenko kaže da često razgovaraju.

"Imali smo razgovore i o Rezoluciji, to je diplomatska aktivnost koja nije za javnost. Nismo pravili pritisak, samo smo objašnjavali svima naš odnos i analizu nacrta koji je veoma štetan. Svaka zemlja to radi u nadi da će druga strana prihvatiti objašnjenje, u Rusiji se odlično zna kakav pritisak bez ikakvih ograničenja pravi Zapad", rekao je ruski ambasador.

Kaže da zna da je predsednik Srbije morao da misli na državni interes, budućnost Srbije mu je na prvom mestu. 

Upitan zašto Rusija devedesetih godina nije uticala u Savetu bezbednosti UN da se tadašnjoj SR Jugoslaviji ne uvedu sankcije, rekao je da je situacija u Rusiji i u ostatku sveta tada bila drugačija i da nije moguće upoređivati te dve situacije, kao i da ne vidi nijednu tačku podudarnosti.

Ambasador Rusije je, takođe, odbacio mogućnost da Rusija bude isključena iz Saveta bezbednosti UN.

"Neistina je da je cilj operacije okupacija Ukrajine"

Na pitanje šta je cilj akcije u Ukrajini i dokle je Vladimir Putin spreman da ide, Bocan-Harčenko je ponovio da je to zaštita naroda u Donjecku i Lugansku, kao i demilitarizacija i oslobađanje Ukrajine od neonacizma, te otklanjanje pretnje Zapada iz Ukrajine prema Rusiji.

"Neistina je da je cilj okupacija Ukrajine. Operacija se razvija i završiće se čim budu ispunjeni ciljevi", rekao je Bocan-Harčenko.

Ponovio je da nije reč o invaziji, već o specijalnoj operaciji koja ima određenje ciljeve.

Podsetio je na, kako je rekao, dešavanja nakon 2014. godine, kada je, tvrdi, stvorena potpuno antiruska politika protiv ruskog naroda, protiv ruskog jezika, kulture, tradicije i samog temelja života i preživljavanja ruskog naroda u Ukrajini.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара