Читај ми!

Selaković sa Sijartom: Izvanredne veze Srbije i Mađarske

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Beogradu sa ministrom inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom i naglasio da Srbija i Mađarska proživljavaju najlepše i najsvetlije stranice u istoriji bilateralnih odnosa što je, kako je istakao, ozvaničeno zaključivanjem sporazuma o strateškoj saradnji koji su prošle godine potpisali predsednici vlada Viktor Orban i Ana Brnabić.

Selaković je konstatovao da se iz toga može videti kako lični odnos dvojice lidera stvara izvanredne veze dva naroda i dve države, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Sadržajnost i učestalost našeg dijaloga svedoči o dobrim odnosima Srbije i Mađarske, ali to je samo praćenje onog puta koji su utrli predsednik Srbije Aleksadar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban", naglasio je Nikola Selaković.

Istakao je da je sa mađarskim ministrom razgovarao o ukupnoj saradnji dve zemlje - ekonomskoj saradnji, ali i saradnji u oblastima infrastrukture i energetike.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, šef srpske diplomatije podsetio je da je trgovinska razmena u 2021. godini dostigla maksimum, odnosno da je pređena granica od dve milijarde evra, što svrstava Mađarsku na vrh liste naših partnera iz EU, uz Nemačku i Italiju.

"Veoma je važna saradnja na infrestrukturnim projektima, izgradnja brze pruge između naše dve prestonice, kao i energetsko povezivanje kroz izgradnju Balkanskog toka", kazao je Selaković napomenuvši da je s ministrom Sijartom razgovarao i o statusu pripadnika nacionalnih manjina, ali i saradnji u pograničnom pojasu.

Diplomatsko prisustvo Srbije na Malti u DKP Mađarske

Takođe, ministar Selaković je poručio da saradnja dva ministarstva spoljnih poslova ide uzlaznom putanjom, izdvojivši značaj potpisivanja Sporazuma o kolokaciji.

"Od pre nekoliko nedelja u Valeti na Malti, Srbija prvi put ima svoje stalno diplomatsko prisustvo u DKP Mađarske. Znajući koliko je brojna naša zajednica na Malti, ovo omogućava upravo tim ljudima mnogo kvalitetnije, brže i bolje završavanje svih potreba koje imaju", kazao je šef srpske diplomatije.

Selaković je posebno zahvalio ministru Sijartu na njegovom ličnom zalaganju u promovisanju potrebe da Srbija što skorije postane članica EU.

Sijarto: Strateško partnerstvo Srbije i Mađarske obostrano korisno

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto istakao je da je strateško partnerstvo Srbije i Mađarske obostrano korisno.

Sijarto je izdvojio nekoliko najznačajnijih rezultata unapređene srpsko-mađarske saradnje, na polju ekonomije, energetike, saradnje u borbi protiv ilegalnih migracija i rada sa manjinskim nacionalnim zajednicama.

Kada je reč o energetici, Sijarto je konstatovao da bi Srbija i Mađarska, da nisu sarađivale na ovom polju, danas bile žrtve energetske krize koja potresa zapadni deo Evrope.

"Da smo podlegli pretnjama sankcijama, da nismo zastupali sopstvene nacionalne interese i da nismo izgradili gasovod, danas bismo imali ozbiljne probleme", rekao je Sijarto.

On je izrazio i zadovoljstvo zbog uspešne saradnje u sprečavanju ilegalnih migracija, koja se odvija na obostranu korist.

Sijarto je naglasio da od svih Mađara koji žive van matice, najkorektniji odnos države postoji prema Mađarima u Vojvodini, i da su manjinske zajednice ono što povezuje i unapređuje obe zemlje.

Na predstojećim izborima, koji se 3. aprila održavaju i u Srbiji i u Mađarskoj, odlučuje se, kako je poručio, o budućnosti dve zemlje, ali i o budućnosti Mađara u Srbiji i Srba u Mađarskoj.

"Želim mnogo uspeha vašem predsedniku i vladi na budućim izborima, i nadajmo se da će na obe strane granice rezultat da bude takav da oba naroda još dugo uživaju korist od ove naše saradnje", zaključio je Sijarto.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво