Читај ми!

Zahtev da se UNDP i EU povuku iz projekta obnove kuće Džafera Deve

Srpska stručna i civilna javnost na Kosovu i Metohiji protive se obnavljanju kuće Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice, ističući da je bio nacistički kolaboracionista odgovoran za smrt Jevreja, Srba i pripadnika drugih nealbanskih zajednica tokom Drugog svetskog rata.

Pokretač obnove je ministarstvo kulture u Prištini, a misija UNDP-a na Kosovu i Metohiji započela je prošle nedelje restauratorske radove na kući Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovici, predstavljajući je "jednim od najistaknutijih mesta nasleđa".

Obnova će biti obavljena u okviru projekta Evropske unije koji doprinosi da "Kulturno nasleđe bude pokretač dijaloga među zajednicama i socijalne kohezije".

Cilj je da kuća nacističkog saradnika bude pretvorena u kulturni centar, a Srbi na Kosovu i Metohiji očekuju da projekat bude obustavljen.

Predsednik opštine Severna Mitrovica Milan Radojević ističe da međunarodne institucije treba da se povuku iz ovog projekta.

"Očekujemo od međunarodnih institucija, od UNDP-a i od Kancelarije EU, pre svega da se povuku iz ovog projekta, da upute javno izvinjenje žrtvama ratnog zločina Džafera Deve. Ćutanje vlade u Prištini pokazuje kakav je njihov odnos prema nacizmu, fašizmu i ratnim zločinima", rekao je Radojević.

Prethodno je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila pisma predstavnicima EU i UNDP i zatražila da se projekat rekonstrukcije kuće Džafera Ibrahima Deve u Kosovskoj Mitrovici ne realizuje.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара