Читај ми!

Si: Čelično prijateljstvo sa Srbijom, odnosi izdržali test vremena

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da su bilateralni odnosi izdržali test vremena i pohvalio "čelično prijateljstvo" između dve zemlje, preneli su kineski mediji nakon sastanka dva lidera u Pekingu.

Si Đinping je na sastanku naglasio da postoji visok nivo uzajamnog političkog poverenja i da bilateralne veze Srbije i Kine predstavljaju model za međunarodne odnose, prenela je agencija Sinhua.

Kinesko-srpska saradnja je značajno porasla što je dovelo do mnogih uspešnih infrastrukturnih i energetskih projekata, istakao je Si i dodao da su Kina i Srbija pružile podršku jedna drugoj od početka izbijanja pandemije kovida 19, prenosi mreža CGTN.

Predsednik Kine je dodao i da dve zemlje treba da razvijaju odnose u strateškoj i dugoročnoj perspektivi i da čvrsto podržavaju međusobne ključne interese.

Dve zemlje trebalo bi da unaprede visokokvalitetnu saradnju u okviru Inicijative "Pojas i put" i da pretvore kinesko-srpsko tradicionalno prijateljstvo u opipljivije plodove saradnje koji će više koristiti građanima oba naroda, naveo je Si.

Kina je spremna da pruži podršku Srbiji u borbi protiv pandemije kovida 19 i u jačanju saradnje u zajedničkoj proizvodnji vakcina i ekonomskom oporavku, zaključio je kineski predsednik.

Predsednik Srbije je, kako je preneto, zahvalio kineskom lideru i narodu na toploj dobrodošlici i pohvalio ceremoniju otvaranja Zimskih olimpijskih igara kojima je juče prisustvovao.

Rekao je da je Srbija istinski prijatelj Kine i da je poštuje, istakavši da nikakav pritisak ni problem neće promeniti to prijateljstvo.

Vučić je rekao da je Srbija čvrsto uz kineski narod kada je reč o, kako navodi CGTN, ključnim kineskim interesima, kao što su Sinđang i region Tajvana.

Vlada Srbije spremna je da intenzivira saradnju sa Kinom, kako u trgovini i investicijama, tako i u kulturnoj razmeni, rekao je Vučić, preneli su kineski mediji.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво