Čitaj mi!

RIK objavio konačne rezultate referenduma: "Da" glasalo 59,62 odsto, "ne" 39,35 odsto

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je večeras da je konačni rezultat referenduma o promeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa pokazao da je za promenu glasalo 59,62 odsto glasača, dok je "ne" zaokružilo 39,35 odsto.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević rekao je na sednici da su se stekli uslovi za utvrđivanje konačnog izveštaja, s obzirom na to da su istekli rokovi za zaštitu glasačkog prava i podnošenje prigovora odnosno žalbe Upravnom sudu.

Dimitrijević je naveo da su ukupni rezultati republičkog referenduma obrađeni nakon glasanja 16. januara, kao i 23. januara kada je glasanje bilo ponovljeno na devet glasačkih mesta, te na jednom glasačkom mestu 2. februara.

Dimitrijević je rekao da je ukupan broj glasača koji su se izjasnili zaokruženjem odgovora "da" 1.189.460, dok je "ne" zaokružilo 785.163 glasača.

Ukupno je bilo 19.930 nevažećih listića.

Ukupan broj glasača upisanih u birački spisak bio je 6.510.323, a ukupan broj glasača koji su glasali 1.995.215.

Prigovori na usvajanje izveštaja

Članica RIK-a Srđana Vidović rekla je na sednici da konačni izveštaj ne može biti usvojen, jer je, kako je navela, referendum izašao iz ustavnog okvira.

"Ustavom je propisano da je rok za izjašnjavanje građana na referendumu 60 dana od dana usvajanja akta o promeni ustava, a rok je istekao 29. januara, a na jednom glasačkom mestu glasanje je sprovedeno 2. februara. Smatram da se predloženi izveštaj, a ni ostale odluke koje su na dnevnom redu ne mogu usvojiti, jer bi RIK, koja se stara o zakonitosti referenduma, na ovaj način prekršila ustav, što bi bio nonsens", rekla je Vidović.

I Vladimir Matić je naveo da su ukupni rezultati referenduma neprihvatljivi, počev, kaže, od Zakona o referendumu, "koji je ugrozio narodnu suverenost".

Dodao je i da na "neprihvatljiv referendum" utiče, kako kaže, veoma mali broj glasača, što je "razlog za nedostatak legitimiteta ustavnih promena koje su izglasane".

Još jedan član RIK-a, Boris Butulija, saglasan je sa iznetim navodima. Upitao je šta će se dogoditi ukoliko RIK sutra ili prekosutra primi prigovore koji su poslati putem pošte.

"Mislim da je preuranjeno usvajanje ovog izveštaja, imajući u vidu da je rok istekao večeras u 20 časova, a mi već u 21 čas usvajamo izveštaj", naveo je Butulija.

Predsednik RIK-a je istakao da je uvidom u pisarnicu utvrđeno da je do 20 časova istekao rok za podnošenje prigovora i dodao da niko nije podneo prigovor na pisarnicu RIK-a.

On je rekao i da broj birača koji su izašli na referendum, nije uslov za punovažnost referenduma, a na izjave da je prekršen ustav, kaže da se on ne utvrđuje u ovom postupku pred RIK-om.

Takođe, dodao je da RIK nije nadležna da utvrđuje tako nešto, već se to "utvrđuje u posebnom postupku pred drugim organom, odnosno Ustavnim sudom".

Na kraju je usvojen izveštaj o ukupnim rezultatima republičkog referenduma radi utvrđivanja akta o promeni Ustava.

Na sednici je doneta i odluka o naknadama, materijalnim i drugim troškovima za sprovođenje glasanja i utvrđivanja rezultata glasanja glasača sa teritorije AP KiM na republičkom referendumu, kao i o naknadi troškova sprovođenja ponovnog glasanja.