Читај ми!

Skupština usvojila set izbornih zakona

Poslanici su usvojili Predlog zakona o izboru narodnih poslanika, o lokalnim izborima, o izboru predsednika Republike, kao i Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti i izmene Zakona o sprečavanju korupcije. Usvojeni je i Zakon o platama državnih službenika i nameštenika, kao i Zakon o socijalnom preduzetništvu.

Skupština Srbije usvojila je set izbornih zakona kojima bi trebalo da se poboljšaju izborni uslovi za sledeće izbore koji su najavljeni za 3. april. 

Predlozi izbornih zakona nastali su kao ishod paralelnih međustranačkih dijaloga o izbornim uslovima, koji su vođeni sa i bez evroposrednika, kao i na osnovu preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije.

Poslanici su usvojili Predlog zakona o izboru narodnih poslanika, o lokalnim izborima, o izboru predsednika Republike, kao i Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti i izmene Zakona o sprečavanju korupcije.

Vlada je prihvatila nekoliko amandmana na ove zakone: da se kandidature za predsednika Republike proglašavaju žrebom, a ne po redosledu kojim su podneti predlozi kandidata, da birač može podržati samo jednu listu, kao i da se učesnicima izbora na početku kampanje dodeli 40 odsto sredstava, a preostalih 60 odsto nakon što pređu cenzus od tri odsto.

Očekuje se bolja kontrola izbora s obzirom da će opozicija imati svoje članove u RIK-u, kao i najmanje 16.000 članova u biračkim telima širom Srbije.

Predlozima zakona se ne menjaju suštinski aspekti izbora za narodne poslanike, izbora za predsednika Republike i odbornike skupština jedinica lokalne samouprave, odnosno zadržavaju se dosadašnja zakonska rešenja koja se mogu i smatrati osnovnim postulatima izbornog procesa u Srbiji.

Novine koje donose ova tri izborna zakona su značajne pre svega u pogledu zaštite prava u izbornim postupcima i lakšeg kandidovanja političkih stranaka nacionalnih manjina, kao i u pogledu organizacije i transparentnosti rada organa za sprovođenje izbora.

Nacionalne manjine neće morati da prikupljaju 10.000, već 5.000 potpisa da bi im lista bila proglašena.

Veće plate za nameštenike koji obavljaju prateće poslove

Skupština je usvojila i Zakon o platama državnih službenika i nameštenika kojim se menjaju koeficijenti za obračun i isplatu plata zaposlenih nameštenika, koji obavljaju prateće pomoćno-tehničke poslove u državnim organima.

Zarade će se uvećati zarade za preko 4.500 nameštenika od treće do šeste platne grupe, što će stvoriti uslove za adekvatno razlikovanje u vrednovanju poslova različite složenosti, unaprediti njihov materijalni položaj i doprineti motivaciji zaposlenih i kvalitetu njihovog rada.

Usvojen Zakon o socijalnom preduzetništvu

Poslanici su usvojili i Zakon o socijalnom preduzetništvu kojim se pravno reguliše takav način poslovanja.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je u načelnoj raspravi da socijalno preduzetništvo predstavlja poseban način poslovanja gde, kao i kod svakog preduzetništva, postoji ekonomska komponenta, ali sa socijalnom dimenzijom.

Zakon predviđa i pružanje aktivne podrške tim subjektima od strane države, kako finansijske, tako i nefinansijske prirode što će biti utvrđeno programom razvoja koji donosi Vlada na period od pet godina.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво