Читај ми!

Selaković: Dok je Kurti u Prištini, dijaloga verovatno neće biti

Naredne nedelje u Srbiju dolaze evropski i američki izaslanik, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar. Centralna tema biće pitanje dijaloga Beograda i Prištine, a šef srpske diplomatije Nikola Selaković kaže za RTS da je očigledno da, otkad je Kurti na čelu vlade u Prištini - dijaloga nije bilo i da ga verovatno neće ni biti.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je rekao da će centralna tema prilikom razgovara sa Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom biti pitanje dijaloga Beograda i Prištine i sve što opterećuje te odnose na putu normalizacije.

"Naša pozicija i ono što se ne menja je to da smo uvek spremni da sednemo za pregovarački sto i da razgovaramo, ali nam je očigledno da otkad je Kurti u Prištini i otkad se on pita, da nije bilo dijaloga i da ga verovatno neće biti, dok god on odlučuje", rekao je Selaković gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Istakao je da je Beograd posvećen dijalogu, da nam je očuvanje mira i stabilnosti, ali i interesa na Kosovu i Metohiji prioritet.

Beograd, kaže, odmerava svoje poteze i mudro donosi odluke.

"Činjenica je da veliki broj država želi da čuje Srbiju i sa njom razgovara – Srbiju koja je dve godine zaredom najbrže rastuća ekonomija, koja je ugostila prijatelje iz Nesvrstanih, što je ostavilo dubok utisak među njima, Srbiju koja se ubrzano razvija", rekao je Selaković, navodeći da je to rezultat politike predsednika Aleksandra Vučića.

"Srbija će biti dobar sused" 

Komentarišući trusnu situaciju u regionu, Selaković je rekao da ako možemo nešto iz nje da naučimo, to je koliko je vredna politička stabilnost u Srbiji.

"Ne možete biti zadovoljni kada je samo vama dobro. Zato je uloga Beograda i Srbije veoma važna. Mi svojim primerom šaljemo poruku, razvojem inicijativa kao što je Otvoreni Balkan, infrastrukturnim povezivanjem", rekao je šef srpske diplomatije.

Kaže da će Srbija biti dobar sused koji će težiti da razvija dobre odnose, da se koncentriše na tačke gde imamo ista gledišta i zajedničke interese.

Kada je reč o tenzijama na istoku Evrope, Selaković je rekao da se nada da će biti postignuti i realizovani dogovori koji će voditi smirivanju situacije.

"Ruska Federacija je naš tradicionalni prijatelj, bratska zemlja i saveznik, Ukrajina je takođe slovenska, pravoslavna zemlja. Nije dobro da među onima koji su do juče jednu kuću delili postoje bilo kakvi sukobi", rekao je Selaković.

Podseća da je Srbija kroz to prošla.

"Kao država i narod koji je prošao kroz deceniju ratovanja, kada je svet beležio najveći trend razvoja, ne bih to nikome poželeo. Svemu što može da dovede do njegovog izbegavanja, treba pribegavati", zaključio je Selaković.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво