Читај ми!

Brnabićeva u Briselu na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, koje teme su na stolu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predvodi državnu delegaciju u Briselu na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji. Cilj sastanka je pregled opšteg napretka Srbije u procesu pristupanja, unutrašnjim reformama, ali i u spoljnoj i bezbednosnoj politici. Premijerka i članovi delegacije razgovaraće sa svim najvišim zvaničnicima Unije.

Savet za stabilizaciju i pridruživanje zamišljen je kao format sastanka na kom su, sa jedne strane, predstavnici svih zemalja članica EU, koje predvodi šef evropske diplomatije Žozep Borelj, a sa druge strane, delegacija Srbije, koju predvodi premijerka Ana Brnabić, tu je i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

To je format koji bi trebalo da napravi presek stanja i da sveobuhvatnu sliku u ukupnim odnosima Srbije i EU i napretka u pregovorima o članstvu.

Na stolu će biti politički i ekonomski kriterijumi, ali i pitanja situacije u regionu, dijaloga Beograda i Prištine, kao i pandemije i evropske pomoći u toj oblasti.

U pripremnom dokumentu, takozvanoj zajedničkoj poziciji EU uoči sastanka, u koji je RTS imao uvid, mogu da se vide i teme koje će biti na stolu i tokom sastanka.

Tu se navodi da EU pozdravlja korake koji su učinjeni u ustavnoj reformi koja treba da vodi jačanju nezavisnosti pravosuđa. Srbija se poziva da ubrza reforme u oblasti pravosuđa, kao i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, medijskim slobodama i domaćem tretmanu ratnog zločina.

U tom pripremnom dokumentu se pozivaju vlasti da nedvosmisleno komuniciraju u javnosti Srbije o svom evropskom opredeljenju. Pominje se, kao važna stavka, dijalog Beograda i Prištine. Očekuje se od Beograda i konstruktivni angažman, uz važnu napomenu da se od obe strane očekuje puna primena već postignutih sporazuma.

I izborni proces u Srbiji je jedna od tema. Tu se kaže da se od Srbije očekuje, kako bi se ojačalo poverenje u izborni proces, da primeni u potpunosti sve nalaze i mere koje su preporučene tokom međupartijskog dijaloga uz posredstvo EP.

Premijerka će tokom dana imati i seriju sastanaka sa najvišim zvaničnicima Unije, uključujući predsednicu EK Ursulu fon der Lajen, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, novoizabranu predsednicu EP Roberu Metsolu, i seriju sastanaka sa komesarima i članovima EK.

Prvi od tih sastanaka je bio sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora EP Dejvidom Mekalisterom. Premijerka se sastala i sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem. 

Tema tih sastanaka, kako javlja izveštač RTS-a iz Brisela, jeste dijalog Beograda i Prištine, kao i preuzeti koraci u vezi sa ustavnim reformama.  

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво