Čitaj mi!

Američka, britanska i nemačka ambasada odbacuju navode da finansiraju proteste u Srbiji

Ambasade SAD, Velike Britanije i Nemačke u zajedničkom saopštenju odbacile su navode da te tri države finansiraju političke ili ekološke proteste u Srbiji, navodeći da takve tvrdnje ne odražavaju njihovo partnerstvo sa Srbijom.

"Od početka procesa demokratske tranzicije u Srbiji, Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Savezna Republika Nemačka bile su među najvelikodušnijim i najpouzdanijim partnerima i prijateljima Srbije, pruživši joj finansijsku pomoć ukupne vrednosti od preko tri milijarde evra", navodi se u zajedničkom saopštenju ambasada te tri države.

"Jasni smo i transparentni u pogledu ove pomoći i naših ciljeva: podrške reformama, dobrom upravljanju, demokratskom razvoju, zelenoj tranziciji i prosperitetu", stoji u saopštenju.

Takođe se navodi da "su značajna sredstva u okviru ove pomoći dodeljena su Vladi Srbije ili raspoređena u saradnji sa Vladom Srbije i njenim agencijama".

Ambasade tri države saopštavaju da "ovi ciljevi pružaju podršku proklamovanoj politici Srbije da napreduje u procesu pristupanja EU, kao i podršku pomirenju i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana". 

"Bezrezervno odbacujemo sve sugestije da naše države, ili organizacije preko kojih obezbeđujemo tehničku pomoć i podršku, finansiraju ili usmeravaju akcije naročito protiv Vlade Srbije ili bilo koje politike koju ona sprovodi, što uključuje i finansiranje protesta. To je štetna optužba i posebno teško razumljiva kada je reč o organizacijama koje godinama podržavaju i rade sa Vladom Srbije – i Skupštinom Srbije – na njihovim programima reformi i razvoju demokratskih institucija", zaključuje se u zajedničkom saopštenju.