Čitaj mi!

Održan sastanak Kontrolnog tela za Međustranački dijalog

Četvrti sastanak Kontrolnog tela za Međustranački dijalog održan je u parlamentu, a predstavnici vlasti i opozicije razgovarali su o izbornim zakonima koji bi, uskoro, nakon što ih je usvojila vlada, trebalo da se nađu pred poslanicima.

Reč je o izmenama Zakona o sprečavanju korupcije, o finansiranju političkih aktivnosti, izboru narodnih poslanika, o lokalnim izborima, izboru predsednika Republike.

 

Sastanak je vodio predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, a pored predstavnika vlade, RIK-a i vlasti bili su prisutni i predstavnici opozicije, iz SRS, Dveri, Zavetnicka, DSS-a, POKS-a, Zdrave Srbije, Dosta je bilo.

Zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj preneo je za Tanjug posle sastanka da je vlast predložila, da se usvoji predlog evropskih posrednika da ubuduće jedan birač može svojim potpisom da podrži kandidaturu više stranaka što je za njih, kaže, neprihvatljivo.

Ako bi se to primenilo, uveren je on, vlast bi mogla na izborima da kandiduje, kako je rekao, "još više lažnih izbornih lista nego što je to bio slučaj 2020. godine".

Predsednik Dveri Boško Obradović tvrdi da je vlast danas predstavila rešenja koja nisu deo sporazuma vlasti i opozicije i to, kako kaže, pod pritiscima EU.

On kritikuje što se predloženim rešenjima skraćuje vreme za predaju lista, smanjuju sredstva koja dobijaju predsednički kandidati, a na promotivnom materijalu se mora naći ime štamparije koja je izradila izborni materijal.

Prema ranijim najavama, evroposlanici bi u Beograd trebalo da dođu 27. januara, a parlament bi o predlozima zakona prema procenama učcesnika dijaloga trebalo da raspravlja početkom februara.

Ovo je četvrti sastanak Kontrolnog tela Međustranačkog dijaloga i do sada je bilo reči o članovima biračkih odbora za praćenje referenduma.

Razgovaraju o izbornim zakonima koji su ušli u skupštinsku proceduru, a nastali su u dogovoru vlasti i opozicije, odnosno u međustranačkom dijalogu na oba koloseka.

Pred poslanicima će se uskoro naći izmene Zakona o sprečavanju korupcije, Predlog zakona o izboru predsednika Republike, Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Predlog zakona o izboru narodnih poslanika, Predlog zakona o lokalnim izborima.