Читај ми!

Kako Brisel tumači rezultate referenduma, za RTS govori šef delegacije EU u Srbiji

Građani Srbije na referendumu glasali za promenu Ustava u oblasti pravosuđa. Kako Evropska unija tumači rezultate referenduma, a šta očekuje od Srbije kako bi se sprovele ustavne reforme u oblasti pravosuđa? O tome je u intrevjuu za RTS govorio šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

Emanuele Žiofre navodi da usvajanje ustavnih amandmana Evropska unija vidi kao pozitivan rezultat u smislu jačanja nezavisnosti pravosuđa.

"Za nas je dobra vest što su građani izašli na birališta i podržali reforme. Naravno da bismo voleli da je izlaznost bila veća, ali to ne utiče na rezultat referenduma. Svakako da su reforme dobre ako proističu iz konsenzsa, ali je rezultat od juče veoma jasan. Pozdravljamo što je ovaj korak napravljen", rekao je Žiofre.

Predstoji veliki posao, donošenje brojnih zakona kako bi se promene sprovele u praksi. Hoće li Brisel sa posebnom pažnjom pratiti taj proces, i hoće li to biti uslov za dalji napredak na evropskom putu?

- Zakoni su prioritet jer postignuto mora da se primeni. Pozdravljamo nameru vlade da Venecijanska komisija ostane uključena u primenu. A Unija će pomno da prati ali i da podrži finanskijski i tehnički implementaciju.

Ovde nije reč samo opriključivanju Srbije Uniji, već i o vladavini prava. Znamo da je to važan uslov za članstvo u Evropskoj uniji.

Srbija mora da radi na reformama, borbi protv korupcije i organizovanog kriminala, medijskoj strategiji i slobodama, i naravno da na većoj sigurnosti novinara.

Pojedini politički akteri u Srbiji, čak i oni proevropske orijentacije, ne slažu se sa ustavnim reformama. Kako to komentarišete?

- Pojedine partije koje podržavaju everopske integracije su bile protiv reformi. Nema konsenzusa na srpskoj političkoj sceni po ovom pitanju i to je razumljivo. Ono što je važno jeste da je na kraju dana većina izašlih birača zaokružila DA.

Referendum nije održan na Kosovu i Metohiji uprkos molbama Unije. Danas stiže vest da Brisel žali što Srbi sa Kosova i Metohije nisu mogli da glasaju kao prethodnih godina. Da li ste mogli da učinite nešto više od molbe Prištini?

- Pozvali smo Prištinu da sprovede iste procedure kao prethodnih godina, da dozvoli OEBS-u da broji glasove i transportuje glasačke listiće do birača. Javno smo ih pozvali da sprovedu glasanje. Žao nam je što na kraju nismo mogli da nađemo način da ponove iste procedure kao ranije.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво