Čitaj mi!

Vučić: Odluka Prištine da ne dozvoli Srbima sa KiM da glasaju nije iznenađenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da odluka Prištine da ne dozvoli Srbima sa KiM da glasaju na referendum nije iznenađenje, s obzirom na konstantno maltretiranje Srba, ističući da je dublji problem Kvinta, pet zemalja, kojima, primećuje, ličimo na idiote, budući da za Prištinu nema nikakvih sankcija.

"Nedozvoljavanje glasanja u srpskim srdinama na KiM nije iznenađenje imajući u vidu sve što Kurti i njegova vlada rade - maltretiranje, šikaniranje Srba, slanje specijalnih jedinica, pravljenje puntkova na 15 kilometara, šikaniranje u svim enklavma... Ali, mislim da su Srbi jasno rekli šta žele i danas pokazali da je glas Srba sa KiM glas "da", glas za Srbiju, a ne za Kurtija", rekao je Vučić, komentarišući odluku Prištine.

Vučić je, međutim, istakao da je problem dublji, a to je, kaže, činjenica da neki u Kvinti, koju čine SAD, Velika Britanija, Nemačka Italija i Francuska, valjda misle ili im ličimo na idiote.

"Kada to kažem, mislim u pravom smislu te reči, jer oni su u stanju da pozovu Albance na poštovanje prava, demokratije, da se dozvoli Srbima glasanje, ali ako Priština ne dozvoli, nećete čuti ni reč protesta, a kamoli akciju i sankcije", rekao je Vučić.

On je ukazao i da bi, da je nešto slično uradio Milorad Dodik ili Beograd, prema bilo kome na koji način, odavno usledile sankcije, a mi označeni kao "loši momci".

"Hvala im. Videli smo njihovu zabrinutost. Sve najbolje im želimo, a ovo će svakako imati dalekosežne posledice, mada ne moraju oni sve da znaju, ni sve da čuju", poručio je Vučić.

Predsednik je istakao i da je Beograd uz svoj narod na KiM i sa njim će donositi sve odluke i u budućnosti.

"Parole i zastave ostale iste, to su valjda evropske vrednosti"

Predsednik Srbije konstatovao je, povodom ustaških parola i zastava na sinoćnoj utakmici Evropskog prvenstva Hrvatska-Srbija da mnogi možda ne razlikuju "zavničnu zastavu od ustaških i da ih je bilo mnogo".

Na pitanje o tome što su hrvatski navijači istakli ustaške zastave i što se sa tribina čulo "ubij, ubij Srbina" odgovara da je najbolje da čovek na to ostane nem.

"Uzvici i ponašenje se nisu promenili, to su valjda te evropske vrednosti", rekao je Vučić.

Što se utakmice tiče kaže da su hrvatski rukometaši pobedili jer su bili bolji.

"Verujem da smo ulaganjem u rukomet poslednjih godina promenili odnos prema sportu, da napredujemo u muškoj i ženskoj konkurenciji. Uzeli smo poznate trenere i napredujemo. Verujem u naše momke i želim im sve najbolje. Hvala Cupari koji nam je priredio toliko radosti", rekao je Vučić.