Читај ми!

Starović: Najveći uspeh srpske diplomatije u 2021. godini organizacija skupa Nesvrstanih

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović kaže da su u tom Ministarstvu zadovoljni efektima rada u protekloj godini i da je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković imao više od 400 bilateralnih susreta sa stranim državnicima – 10 sa šefovima država, 17 sa predsednicima vlada i više od 130 sa ministrima spoljnih poslova.

"Brojke govore same po sebi, ali najveći uspeh nesumnjivo je organizacija skupa povodom 60. godišnjice održavanja prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu početkom oktobra ove godie. Bio je to najveći multilateralni skup u Evropi u 2021. godini sa 120 prisutnih delegacija. Malo je država koje mogu da se podiče kapacitetom da na takav način organizuju tako veliki politički skup", rekao je Nemanja Starović gostujući u emisiji U središtu pažnje Prvog programa Radio Beograda.

Prioriteti u narednoj godini 

Govoreći o prioritetima spoljne politike, Starović kaže da se oni ne mogu posmatrati izdvojeno od celine državne politike.

"Naš posao i u narednoj godini će biti da stojimo na braniku otadžbine u toj diplomatskoj areni, i kada govorimo o negovanju starih prijateljstava i kada govorimo o nekim novim prijateljstvima, i u procesu evrointegracija što je izraz politike Republike Srbije i izraz volje naših građana. Ali ono što nam dolazi na dnevni red i čime ćemo se baviti je proces ekonomskih integracija u regionu i realizacija projekta 'Otvoreni Balkan' koji ima neverovatno velike potencijale. Kad god nešto postignemo na planu ekonomske integracije, otvaraju nam se novi vidici ka kojima dalje stremimo", naglašava Starović.

Stanje u diplomatiji 

Ne može se govoriti da je stanje u našoj diplomatiji ni idealno ni sjajno, ali puno toga je urađeno u proteklih godinu dana. Krenulo se sa rešavanjem sistemskih problema koji su se nataložili, u najmanju ruku u poslednjih 20 godina, kaže Nemanja Starović.

"Govorim tu i o kadrovskim problemima, o potrebi da podmladimo i dodatno stručno osposobimo diplomatsko-konzularnu mrežu. Tokom ove godine zaključili smo sporazume o saradnji sa 15 fakulteta državnih univerziteta u Republici Srbiji. Otvorili smo mogućnost da već od naredne godine preko 100 mladih ljudi, najboljih studenata državnih fakulteta, dobije šansu da ostvari stručnu praksu. Napravili smo sporazum i sa Organizacijom srpskih studenata u inostranstvu koje ćemo takođe uključiti. Najkvalitetnijim mladim ljudima koji se školuju u inostranstvu pružićemo mogućnost da se angažuju kako bismo podspešili proces podmlađivanja", naglašava državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova.

On kaže da je početkom ove godine bilo puno diplomatsko-konzularnih predstavništava koja nisu imala rukovodioca na svom čelu, ali da se počelo sa rešavanjem tog problema.

"Poslednjih nekoliko meseci na Vladi Srbije su prošle odluke o imenovanju novih ambasadora i generalnih konzula. Ne mogu da govorim o imenima s obzirom da se negde još uvek čeka dobijanje agremana, odnosno preuzimanje funkcije, ali mogu da kažem da smo najveći deo upražnjenih mesta već popunili.", zaključuje Nemanja Starović.

уторак, 11. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије