Читај ми!

Zvanično u zakonu – školska godina počinje himnom

Skupština Srbije usvojila je set zakona iz oblasti obrazovanja, među kojima su izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koje definišu da školska godina počinje 1. septembra himnom Srbije.

U slučaju da obrazovna ustanova ne izvede himnu predviđene su novčane kazne od 100.000 do milion dinara.

Takođe, i direktor škole odnosno odgovorno lice može biti novčano kažnjeno u iznosu od 25.000 dinara do 100.000 dinara.

U zakonu se navodi da se učenik ocenjuje najmanje četiri puta u polugodištu u osnovnom, i tri puta u srednjem obrazovanju.

Skupština je usvojila Zakon o inovacionoj delatnosti, kojim je, između ostalog, predviđeno uspostavljenje mreže naučno-tehnoloških parkova.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da su zakonom definisani subjekti nacionalnog investicionog sistema.

"To su inovativni objekti, startap centri, nosioci inovacione delatnosti i spinofovi, zatim subjekti inovacione infrastrukture, naučno-tehnološki parkovi i organizacije za podršku startapovima", rekao je Ružić u raspravi.

Govoreći o izmenama Zakona o srednjem obrazovanju, Ružić je naveo da se on usaglašava sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Kako je objasnio, usaglašavanje se odnosi na odredbe koje se tiču uvođenja državne mature.

"Komisija za praćenje aktivnosti uvođenja državne mature u obrazovni sistem je donela odluku o pomeranju roka za primenu državne mature na 2022/2023. godinu za trogodišnje srednje škole, odnosno 2023/2024. godinu za opštu umetničku i stručnu maturu", rekao je Ružić.

Kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, izmene se, kaže, donose zbog usaglašavanja sa odredbama zakona kojim se uređuju osnove sistema obrazovanja i vaspitanja radi unapređivanja pojedinih rešenja.

Dopune zakona se, dodaje Ružić, odnose na mogućnost ostvarivanja programa na stranom jeziku, odnosno dvojezično na stranom jeziku i na srpskom jeziku ili na stranom jeziku i jeziku nacionalne manjine.

Parlament usvojio set zakona iz oblasti finansija

Poslanici su izglasali i Zakon o tržištu kapitala koji bi trebalo da doprinese stvaranju transparentnijeg i sigurnijeg tržišta kapitala u Srbiji.

"Imamo visoke stope rasta i cilj nam je da nam privreda raste što brže, a to znači i veće plate i penzije, veći standard i više novca za ulaganje u kapitalne investicije, a to je najsigurniji i jedini mogući održivi način rasta naše ekonomije", naveo je u načelnoj raspravi ministar finansija Siniša Mali.

Kako je istakao, taj zakon je važan, jer obezbeđuje kompanijama i državi jako tržište kapitala sa jakim institucijama koje garantuju sigurnost ulaganja, a s druge strane i više instrumenata finansiranja rasta i razvoja, da ne zavise samo od bankarskih kredita.

Skupština je usvojila i izmene i dopunama Zakona o e-fakturama kojim je definisano da se prvobitni rok za javne subjekte da primaju i čuvaju e-fakture sa 1. januara sledeće godine pomera na 1. maj, dok svi ostali rokovi, kako je objasnio Mali, ostaju isti.

Prema njegovim rečima, taj zakon će doprineti likvidnosti i sigurnosti privrede Srbije i da će se firmama porez na dodatu vrednost vraćati u istom danu, što je i bio jedan od zahteva privrednika.

Izmenama i dopunama Zakona o utvrđivanju druge garantne šeme zbog produženog dejstva kovida predviđeno je da se pojedinim sektorima koji su najviše pogođeni pandemijom omogući da ako su po ovoj garantnoj šemi uzeli kredit i vratili ga, mogu ponovo da ga uzmu.

Kako je naveo Mali, reč je pre svega o putničkom transportu, ugostiteljstvu, turističkim agencijama i hotelijerstvu u gradovima.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво