Читај ми!

Profesor Petrov: Na referendumu 16. januara glasa se o stručnom pitanju bez političke dimenzije

Građani Srbije 16. januara izlaze na referendum o promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe. Kako bi se pravosuđe uskladilo sa evropskim standardima, Skupština Srbije je dvotrećinskom većinom usvojila predlog Vlade da se politika više ne meša u izbor sudija i tužilaca. Profesor Pravnog fakulteta Vladan Petrov objasnio je da bi građani trebalo da izađu na referendum pošto se radi o stručnom pitanju koje nema političku dimenziju.

Vladan Petrov, profesor Pravnog fakulteta i član Venecijanske komisije, rekao je da referendumsko pitanje nije moglo da bude formulisano drugačije po Ustavu i Zakonu o referendumu.

"Sam Ustav iz 2006. nažalost predviđa da određeni delovi Ustava moraju da idu na referendum. Kad kažem nažalost, čitavi delovi Ustava i onda je kod promene Ustava jako teško formulisati referendumsko pitanje koje će istovremeno obuhvatiti čitavu jednu oblast koja se menja", rekao je profesor Petrov tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.

Dodao je da je izuzetno važno da građani Srbije budu upoznati sa najvažnijim promenama koje se tiču isključivo pravosuđa i koje su predmet referenduma i naglasio da građani treba da obrate dodatnu pažnju na ono što će se dešavati u medijima.

Do referenduma je ostalo manje od mesec dana. Petrov je napomenuo da je reč o stručnom i nadstranačkom pitanju koje nema političku dimenziju.

"Kada je reč o promeni Ustava u delu o pravosuđu i kada o tome treba da odlučuju građani na referendumu, pitanje je koliko političke stranke treba da budu glavni faktori u tom procesu, koliko treba da se mešaju", naveo je Petrov.

Dodao je da političke stranke koje se nalaze u bloku vanparlamentarne opozicije "koriste priliku da pozivaju na negativnu kampanju ili na to da se ne izađe na referendum" i ocenio da to nije dobro, jer ako je izlaznost mala, a ustavne promene prođu, ostaće loš utisak da je mali broj građana izašao.

"Veći broj predstavnika te vanparlamentarne opozicije uglavnom sada pokušavaju da podstaknu građane da izađu i da glasaju protiv. Svi ti argumenti su čisto političke prirode i ja bih u narednom periodu voleo da u emisijama koje će slediti porazgovaramo upravo o tome koliko su to relevantni argumenti, koliko građani Srbije treba da slušaju te političke floskule koje izlaze iz usta pojedinih političkih lidera", istakao je profesor Petrov.

"Promena Ustava nužan uslov za kvalitetniju vladavinu prava u Srbiji" 

Naglasio je da je promena Ustava u delu o pravosuđu nužan uslov bez koga nema priče o kvalitetnijoj vladavini prava u Srbiji.

Govoreći o kampanji, Petrov je objasnio da Zakon o referendumu zabranjuje da organizator referendumske kampanje budu državni organi i tela koja se finansiraju iz budžeta i to, kako je ocenio, u referendumu koji se tiče promene Ustava može da bude problem.

"Najverovatnije da ćemo imati kampanju na dva nivoa. Jedan je taj ekspertski, stručni nivo i ta kampanja je već i počela. To smo mi koji smo pisali ustavne amandmane. Da bude jasno, to su doktori ustavnog prava, profesori Pravnog fakulteta u Beogradu, doktori u Institutu za uporedno pravo, vrhunski stručnjaci", naveo je profesor.

Istakao je da je on, kao profesor ustavnog prava, član Venecijanske komisije i sudija Ustavnog suda, bio oslobođen političkih pritisaka i imao odrešene ruke da napravi nešto što dosad u Srbiji nije postojalo.

Profesor Petrov je rekao da se ustavne promene ne donose zbog toga što je Venecijanska komisija nešto nalagala i tražila, već zato što je bilo potrebno poboljšati deo Ustava o pravosuđu.

"Sudija mora imati garancije da ne zavisi od politike. Mora biti usredsređen na predmete i ne razmišljati o tome da bi sa eventualnom promenom parlamentarne većine, do koje nužno mora da dođe pre ili kasnije, mogao biti razrešen iz nekog razloga koji je predviđen zakonom, a ne Ustavom", objasnio je Petrov.

Naglasio je da je Srbija po Ustavu sebe obavezala da pravni sistem gradi na evropskim vrednostima standardima i da je očigledno da je poslednjih nekoliko godina bilo zastoja u tom procesu.

Celo gostovanje profesora Vladana Petrova u Jutarnjem dnevniku pogledajte u video-snimku na početku teksta.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара