Читај ми!

Joksimović: Otvaranje klastera 4 važno, nesmanjenim tempom nastavljamo promene

Ambasadori zemalja članica Evropske unije potvrdili su odluku da Srbija otvori klaster 4, koji se odnosi na zelenu agendu i održivu povezanost. Međuvladina konferencija održaće se 14. decembra. Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže za RTS da je značajno što smo obnovili dinamiku procesa evropskih integracija, kao i da je klaster 3 potpuno spreman. Mogu da uverim i naše građane i naše evropske partnere da nesmanjenim tempom nastavljamo promene, poručuje ministarka.

Ministarka Joksimović kaže da je otvaranje klastera 4 značajno iz više razloga i da smo pokazali da smo obnovili dinamiku procesa evropskih integracija, koji zaista jeste u jednom trenutku za sve sa Zapadnog Balkana, pa i za nas, nekako stajao.

"To nije mala stvar, to je čitav klaster i to sa četiri potpuno nova poglavlja. To su poglavlja koja nisu otvarana po staroj metodologiji, već potpuno nova pripremljena poglavlja kojim ulazimo u jedno dublje povezivanje sa svim standardima EU u pogledu zelene agende", dodaje Joksimovićeva.

To je, objašnjava, kao da smo četiri poglavlja odjednom otvorili, s tim što je to sada integrisana, sektorska politika koja se tiče održive povezanosti.

"Onoga što smo već počeli da radimo i u okviru projekata koji su finansirani iz Evropske unije, deonice Koridora 10, železničke deonice Beograd–Niš vrlo važne, a onda i ovog dela sekcije za auto-puta Beograd–Priština dela Niš–Merdare", navodi Joksimovićeva.

Zelena agenda je zaštita životne sredine, cirkuralna ekonomija, dodaje ona.

"Dakle sve ove teme kojima se intenzivno kao društvo bavimo. Bez obzira što postoje različita viđenja, mi se kao društvo bavimo tom temom i kao Vlada se bavimo tom temom i to je prepoznala Evropska komisija. Ne bismo mogli da dođemo u poziciju da otvorimo klaster 4 da prethodneo nismo uradili i čitav niz aktivnosti iz procesa unapređenja vladavine prava, posebno u sektoru koji se tiče reforme pravosudnog sistema i ustavnih amandmana kojima se bira način na koji biramo nosioce pravosudnih funkcija", objašnjava Joksimovićeva.

Ukazala je da je to ono što je tema referenduma zakazanog za 16. januar i dodala da je to EK posebno valorizovala.

Navela je da je bila preporuka i za klaster 3, tj. da je EK dala preporuku državama, a da su države podržale klaster 4.

"To je zaista dobra stvar, obnavljamo dinamiku prcesa, ukazujemo da smo zaista radili u dve najteže godine za čovečanstvo u poslednjih bar 50 godina, da nas to nije omelo, pokazali smo fleksibilnost kao društvo i kao država, primenili novu metodologiju i na kraju EK je ovim pokazala da je nova metodologija živa, jer smo i mi dali svoj doprinos, jer niko drugi nije na tako aktivan način prihvatio novu metodologiju", naglasila je ministarka.

Svima nam je jasno koliko je ekologija skupa, na pitanje imamo li novca da ceo taj proces završimo, Joksimovićeva kaže da je upravo to tema nove metodologije.

"Kako se zemlja integrisano približava jednoj sektorskoj politici, u ovom slučaju životnoj sredini i održivoj povezanosti, tako bi trebali da imamo bolji i dublji pristup sektorskoj politici i finansijskim instrumentima koji bi trebali da nam pomognu da sve ono što smo zacrtali u intresu naših građana, a što nosi tema životne sredine, da postoje dostupna finansijska sredstva", rekla je ona.

Ističe da koristimo sredstva iz EU i za pripremu projekata da bi ti projekti bili u najboljem saglasju sa svim aspektima važnim za održivost projekata i u skladu sa najvišim standardima EU.

"Radili smo prethodnih dana i meseci na pripremi paketa Ipa 3, nove finansijske perspektive 2021/2027, koja stoji na raspolaganju i Srbiji kao zemlji koja pristupa, ali i projekte iz ekologije i centra za upravljanje otpadom u Novom Sadu i regionalnog centra za prečišćavanje otpadnih voda za čitav Zlatiborski i Moravički okrug, kao i centra za regionalno voodosnabdevanje u Kolubarskom okrugu", dodala je ministarka.

Ističe da će otvaranjem klastera 4 Srbija dodatno biti u prilici da kandiduje sve projekte iz oblasti zaštite životne sredine, obnove biodiverziteta, poboljšanja vazduha, vode i tla, cirkularne ekonomije i svega onoga što nas sve zanima.

Govoreći o tome da je ta odluka vetar u leđa našem evropskom putu ili postoji i doza razočaranja zato što nije otvoren i klaster 3, Joksimovićeva kaže da jeste vetar u leđa.

"Mislim da je i klaster 3 potpuno spreman i da će ozbiljne ustavne reforme, koje bi trbalo da budu potvrđene na referendumu 16. januara, biti dovoljan dokaz za pojedine države članice da podrže vrlo uskoro i otvaranje klastera 3", navodi ona.

"Ja mogu da uverim i naše građane i naše evropske partnere da sa nesmanjenim tempom nastavljamo promene upravo zbog onoga što naši građani očekuju, a to je bolja i brža pristupačnost pravdi i pravičnosti za svakog građanina, zelena agenda, ono što je tema životne sredine, bolji kvalitet života, zdravlja ljudi – to su teme kojima moramo da se bavimo", zaključila je Joksimovićeva.  

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се