Читај ми!

Dragojlovićeva: Vlada iz svega oko zakona o eksproprijaciji treba da izvuče pouke

Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji rekla je da da Vlada iz svega što se dogodilo oko zakona o eksproprijaciji treba da izvuče pouke. Treba da se dozvoli da se glas i stručne i šire javnosti čuje i sasluša i da se da maksimum da sve što je javni interes nađe svoj izraz u zakonima, kaže Dragojlovićeva.

U Briselu je juče potvrđena odluka da Srbija sredinom meseca otvori Klaster 4 u pregovorima sa Evropskom Unijom. Misija Nacionalnog konventa je da prati napredak Srbije u procesu pristupanja EU. Odluka u Briselu se u Beogradu tumači kao priznanje svemu što je urađeno, posebno u oblasti vladavine prava.

Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji rekla je gostujući u Jutarnjem programu da je otvaranju Klastera 4 najpre prethodilo što je Srbija prihvatila da pregovara po novoj metodologiji sa EU, pregovori su podeljeni ne samo u 35 pregovaračkih poglavlja, nego su ta poglavlja grupisana u klastere - tematske grupe koje obuhvataju srodne oblasti, kojima se regulišu pravila po kojima već funkcionišu članice EU.

Podsetila je da je Srbija iz oblasti političkih kriterijuma, vladavine prava i demokratije već otvorila Klaster 1, a sada je ovo drugi klaster koji Srbija otvara - Klaster 4, a oblasti koji ovaj klaster obuhvata su energetika, transport, transevfropske mreže i Poglavlje 27, životna sredina, odnosno zelena agenda, o kojoj se, kako kaže, dosta priča.

"Mislim da ovo dolazi u pravi čas jer su ove teme o životnoj sredini u fokusu kako građana tako i Vlade", navela je Dragojlovićeva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vratio je zakon o eksproprijaciji Skupštini zbog, kako je rekao, kratkih rokova (izjašnjavanje i eventualnu žalbu vlasnika) pre eksproprijacije, ali i izostanka javne rasprave.

"Mi smo tražili da Vlada povuče taj zakon jer su naše analize pokazale da zakon ima manjkavosti. Konvent je u kratkom pismu dao sažetak, a ono što jeste suština, reč je o rokovima, tretmanu svojine. Reč je da se postigne najširi konsenzus, predmet ovog zakona je bilo čija imovina i to su građani razumeli. I predsednik Republike je povukao taj zakon što je dobra politička odlika", navela je Dragojlovićeva.

Prema njenim rečima, Nacionalni konvent je uvek pozvan da učestvuje u raspravi i on ima 27 radnih grupa koji su stalno u kontaktu sa Vladom.

"Konvent će omogućiti konsultacije i dati detaljniju argumentaciju kako ovaj zakon treba da izgleda, vodeći računa o našem pravnom okviru, tako da ćemo imati zakon koji je jasan svakom građaninu i koji se kao takov može primeniti bez problema", istakla je koordinatorka Nacionalnog konventa.

Vlada je sinoć i zvanično predložila izmene i dopune već usvojenog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. To bi sada trebalo da bude usklađeno sa primedbom Venecijanske komisije.

Dragojlovićeva kaže da je Konvent učestvovao u raspravi o nacrtu promene Ustava i da se  ispostavilo  da su naši pravni stručnjaci rekli isto ono što će potvrditi i Venecijanska komisija. 

"Smatram da Vlada iz svega ovoga što se dogodilo iz zakona o eksproprijaciji treba da izvuče pouke i da dozvoli da se glas i stručne i šire javnosti i svih zainteresovanih čuje i sasluša i da se da maksimum da sve što je javni interes nađe svoj izraz u zakonima", navela je.

"Sve ovo je normalno u demokratiji" 

Kako je dodala, Konvent stoji na raspolaganju i nada se da se nezadovoljstvo neće često iskazivati protestima, mada je i to, kako kaže, sve normalno u demokratskom društvu. 

"Ovo što se sada dogodilo je uobičajeno u demokratijama. Vlada je htela da usvoji zakon, mi smo pokušali da sprečimo to usvajanje, kada nije bilo to dovoljno stiglo je i do predsednika koji je doneo razumnu odluku da zakon vrati Skupštini", napomenula je.

Klaster 4, koji formalno Srbija otvara naredne sedmice, sadrži i poglavlje o životnoj sredini, a predsednik Srbije je najavio i novi plan za ekologiju.

"Konvent je već uključen u sve konsultavijama sa Vladom i resornim ministarstvom. Sledeće nedelje imaćemo jedan veliki sastanak u Subotici i to će biti prilika da vidimo kako Vlada vidi dalje korake pristupa ka EU, a mi ćemo da pratimo i analiziramo", kaže  koordinatorka Nacionalnog konventa.

Govoreći o značaju otvaranja Klastera 4, rekla je da će time učiniti ovaj proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji živim, i da je ovo samo početak svega onoga šta mi treba da učinimo.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво