Čitaj mi!

Vlada donela odluku da se iz Skupštine povuče zakon o eksproprijaciji, predložene izmene zakona o referendumu

Vlada Srbije donela je odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Aleksandar Vučić.

Vlada Republike Srbije napraviće analizu da li su neophodne izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji i, ukoliko se konstatuje da je Zakon nužno promeniti, učiniće to uz široku javnu debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo, navodi se u saopštenju Vlade.

Na istoj sednici, Vlada je predložila Narodnoj skupštini izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima 7, 20, 43 i 44.

Pomenuti članovi odnose se na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma, saopštila je Vlada.

U predlogu Vlade ukida se taksa za overu potpisa, omogućava se da predstavnici ovlašćenih predlagača bude deo organa za sprovođenje referenduma.

Prema predlogu neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine. Takođe, kako se dodaje u saopštenju, Narodna skupština Republike Srbije u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

Vlada Srbije se naknadno oglasila i u drugom saopštenju poslatom večeras u 20.28 precizirala da je sednica Vlade održana u 20 časova.

U novom saopštenju Vlada se izvinjava građanima, Narodnoj skupštini Republike Srbije i predsedniku Republike Srbije zbog toga što je radna verzija saopštenja, tokom pripreme za sednicu Vlade, usled tehničke greške, poslata svim medijima, pre nego što je sednica vlade uopšte i održana.