Читај ми!

Drecun: Kurtiju na čelu KBS-a treba poslušnik, cilj je da nasilno ovladaju severom Kosova

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže za RTS da je nakon postavljanja Baškima Jašarija za novog komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga jasno da "Aljbin Kurti ne može da izađe iz šinjela zločinačke organizacije OVK".

Milovan Drecun, o odluci predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani da imenuje Baškima Jašarija za novog komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), kaže da je ono što se zna o njemu isključivo negativno.

"Treba znati da on pripada organizovanom kriminalnom klanu. Njegov stric jeste Adem Jašari koji je likvidiran u sukobima sa našim snagama bezbednosti, ali posebno je interesantno da je Baškim Jašari bio jedan od komandanata zona u takozvanom kosovskom zaštitnom korpusu (KZK) od 2003. godine i da je upravo tada osumnjičen za neke kriminalne aktivnosti", ističe Drecun.

Navodi da se u strogo poverljivoj Beloj knjizi Kfora i NATO-a o ogranizovanom kriminalu na Kosovu i Metohiji Jašari dovodi u vezu sa švercom droge i naoružanja, reketiranjem i organizovanjem prostitucije.

"Vrlo je problematično da takva ličnost dođe na čelo te njihove takozvane buduće vojske", naglašava Drecun.

Kaže da je Baškimov brat Sahit Jašari u vreme sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine bio jedan od komandanata takozvanih policijskih jedinica koje su počinile najteže zločine.

"KBS ima operativne planove za upad na sever Kosova"

Drecun ističe da privremene institucije u Prištini pokušavaju da stvore sliku o KBS-u kao o nekakvoj multietničkoj formaciji, a da u isto vreme dovode na čelo čoveka koji je spreman sve da učini protiv interesa srpskog naroda.

"KBS je nastavak delovanja terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), pod drugim imenom. Nakon dolaska međunarodnih snaga obaveza je bila po Rezoluciji 1244 da se demobiliše OVK. Umesto toga, oni su 5.000 pripadnika samo presvukli u uniforme kosovskog zaštitnog korpusa (KZK) koji je bio organizovan na identičan način kao OVK, u istim zonama odgovornosti. Naslednik KZK je zapravo KBS", objašnjava Drecun.

Kaže da je nakon postavljanja Jašarija jasno da Aljbin Kurti ne može da izađe iz šinjela zločinačke organizacije OVK i da mu treba poslušan čovek da sprovodi aktivnosti koje planira u narednom periodu, posebno na severu Kosova i Metohije.

"Oni intezivno rade na naoružavanju KBS-a koji pretvarju po desetogodišnjem planu u nekakvu vojsku Kosova. Imaju veoma aktivne operativne planove za delovanje i upad te formacije na sever Kosova. Njihov jedini cilj je da pokušaju nasilno da ovladaju severom Kosova", smatra Drecun.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво