Čitaj mi!

Predsednik Vučić razgovarao u Gornjim Nedeljicama sa meštanima jadarskog kraja o projektu "Rio Tinto"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u selu Gornje Nedeljice, razgovarao sa građanima 12 sela jadarskog kraja koji su najviše zabrinuti zbog istraživanja koja obavlja kompanija "Rio Tinto".

Izveštaj Slavice Džinović, dopisnika RTS-a, iz Gornjih Nedeljica

Predsednik Vučić najavio izmene Zakona o eksproprijaciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je meštanima Gornjih Nedeljica da bi, pre nego što bi potpisao zakon o eksproprijaciji, za šta je krajnji rok 10. decembar u ponoć, probao da se napravi novi zakon o izmenama i dopunama.

"Moj predlog je da probamo da napravimo novi zakon o izmenama i dopunama zakona, da ide po hitnoj proceduri u Skupštinu, da možemo da ga usvojimo pre Nove godine. Predložiću rešenja do ponedeljka i ako možemo da se dogovorimo oko izmena sa ljudima odavde, ako ne da izmenama vratimo stari zakon, kao da nema izmena. To bi de fakto značilo da zakon ne bi važio", objasnio je Vučić. 

"Tražićemo od "Rio Tinta" da se jalovište skloni"

Predsednik Vučić je istakao da građani najviše strahuju zbog deponije koja se pravi između Jadra i Korenite.

"Ja mogu da obećam, razgovaraćemo i videti ugovorne obaveze prema Rio Tintu. Tražićemo od Rio Tinta da se jalovište skloni. Ne može da se računa na profit, već i na zdrvalje ljudi, njihov ostanak. Bićemo čvrsti. Zemlju vam ne uzima država. Zemlju ste prodavali vi privatnoj kompaniji Rio Tinto i država tu nikoga nije oštetila. Za to država nije odgovorna", rekao je Vučić.

Predsednik je najavio da će predložiti vladi osnivanje fonda u koji bi odmah bilo izdvojeno 10 miliona evra za smanjenje zagađenosti životne sredine, čijim novcem bi većinski upravljali građani ovog područja.

"Predložiću formiranje jednog zelenog fonda za Zapadnu Srbiju, za deo Mačvanskog, Kolubarskog i dela Zlatiborskog okruga", rekao je Vučić.

Predsednik Vučić:U Adijentu i Mintu radiće 2.000 ljudi

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će u fabrikama Adijent i Mint biti zaposleno oko 2.000 ljudi, da je država puno uložila u taj kraj i da će nastaviti da ulaže.

Vučić je kazao je Loznica pre bila uništena, da je ostala bez fabrike Viskoza, da su bile uništene i druge fabrike, kao i Banja Koviljača, putevi u lošem stanju. "Mi smo doveli Adijent i Mint, a samo u Tršić smo uložili četiri miliona evra. Nema puta koji nismo izgradili", naveo je Vučić.

On je naveo i da niko nije čak ni pričao o auto-putu u tom delu Srbije i podsetio da se sada gradi brza saobraćajnice od Šapca do Loznice.

Istakao je da će za samo tri godine moći da dođe iz Gornjih Nedeljica do Beograda za samo sat i 10 minuta, dok mu sada treba dva sata.

Znam da su vam potrebna i fudbalska igrališta, ali meni je najvažnije da pronađemo ljudima posao, poručio je Vučić.

Meštani Jadra predsedniku i o putevima, problemima sa strujom i vodom

Nemanja Aleksić iz mesne zajednice Simino brdo, u selu Draginac, rekao je da imaju problema sa strujom, vodom, putevima, ali da ih brine i rudnik, pitajući šta će oni u tom selu da rade ako dođe rudnik litijuma.

"Gde ćemo da idemo, nama neće doći niko u Simino brdo, bićemo na ivici, bićemo primorani da se iselimo", rekao je Aleksić, na šta je Vučić konstatovao da će Simino brdo biti okruženo 40 odsto teritorijom rudnika.

Snežana Stefanović, iz mesne zajednice Runjani rekla je da ona i meštani ukazuju poverenje predsedniku i Vučiću, dodajući da njih brine, iako nije predviđena direktna eksploatacija ruda u tom mestu, to što su obuhvaćeni planom posebne namene.

Vučić ju je upitao da li iz te mesne zajednice ima ljudi koji rade u fabrikama Adijent i Mint, koje su u prethodnih nekoliko godina otvorene u Loznici, na šta je ona odgovorila da ih ima i da su svi zadovoljni.

Na nedostajuće puteve predsedniku su se požalili meštani sela Dvorska, posebno uz molbu da se uradi šest kilometra puta, širine tri metra.

Jedan meštanin, koji se nije predstavio, ali je rekao da je došao iz Amerike pre sadam, osam godina i zasadio voće skrenuo je pažnju na to da bi trebalo malo objektivnije razmišljati.

Brojna pitanja su odnosila i na izgradnju puteva u zaseocima, problemima sa niskonaponskom mrežom, isplati zarada neisplaćenih iz 2004. godine.

Meštani su takođe, predsedniku iznosili probleme nezaposlenih članova porodice, nadoknade štete na objektima oštećenim tokom poplava 2014, mogućnost zaštite od mogućih poplava, pre svega izlivanja Drine uz zahvalnost što je došao u njihov kraj.

Nova grupa građana postavlja pitanja predsedniku

Nova grupa građana postavlja pitanja predsedniku koja se uglavnom tiču brige oko potencijalne zagađenosti, ali i cene otkupa zemljišta.

Meštanin Gornjih Nedeljica Goran Kokanović reao je da bi bio najsrećniji kada bi država Srbija uložila u rudnik, a ne da daju strancu. 

"Vi ste rekli više puta, i vaši ministri da se čeka studija, pa tek onda odluka. Zbog čega onda Rio tinto kupuje zemlju ako već imamo to 'ako bude'", upitao je Milisav Protić iz Grnčara.

Meštani Vučiću: Problem je deponija, mi nemamo rezervnu zemlju

Najveći problem su planovi "Rio Tinta" u vezi sa deponijom ili odlagalištem jalovine, koju ta kompanija želi da napravi na području Jadra, između dve reke u dolini koja je sklona poplavama, kao i to što "Rio Tinto" radi netransparentno pa meštani ne dobijaju informacije, rekli su građani jadarskih sela predsedniku Vučiću.

"Najveći problem je stalna promena u planovima "Rio Tinta". Deponija je planirana u Štavicama, na 15 kilometara od Gornjih Nedeljica, a iznenada su to promenili i pozvali da nas obaveste da žele da je instaliraju u dolini Jadra", ispričao je meštanin Miladin Đurđević.

"Ako nam uzmu tu ravnicu za jalovište...ova dolina je sklona sezonskim poplavama, ako se instalira deponija u dolini, voda će se popeti u sela dokle nikada nije dolazila", upozorio je Đurđević, koji je dodao da je pre 18 godina sa hlebom i solju dočekao "Rio Tinto", u nadi da će se taj kraj razvijati.

"Problem je i hemijski sastav jaovine i nusproizvodi prerade", kazao je Đurđević.

Borisav Karajičić iz Gornjih Nedeljica je Vučiću rekao da je ključni problem što meštani ne žele rudnik i da je "sve počelo od te deponije dugačke dva kilometara, koja će uništiti dolinu Jadra".

"U dolini Jadra imamo 22 sela koja će biti uništena - videli smo u Boru kako je, ali tamo je problem nastao pre 100 godina, a ovde to možemo da sprečimo", rekao je Vučiću.

"Sada je bitno da stanete iza nas, mi nemamo rezervnu zemlju - molim vas da se zauzmete da se rešavaju ti problemi", rekao je Karajičić predsedniku Srbije.

Vučić je najavio da će izlaganja meštana jadarskih sela slušati pola sata, a da će onda pokušati da odgovori na njihova pitanja.

Aleksandar Vučić: Došao sam da slušam i rešimo bar deo problema

Nisam došao da držim bilo kakve govore, već da pričam sa meštanima o problemima i vidimo da li možemo da ih rešimo, poručio je Vučić u Gornjim Nedeljicama.

Predsednik je, u obraćanju ispred porte crkve, rekao da mu je drago što vidi ljude iz 12 sela i poručio da želi da čuje svaku njihovu primedbu, brigu.

"Za neku ćemo pronaći odgovor, za neku ne. Važno je da razgovaramo i pokušamo da rešavamo",  naglasio je Vučić.

Istakao je da neće da se, kada je reč o problemu Rio Tinta dodvorava bilo kome, kao što se i ne plaši bilo koga, i podsetio da je pozvao i one koji su uvek bili najglasniji u protestu da dođu na ovaj razgovor, a da je njihov izbor hoće li.

Vučić je kazao da je čuo i od onih koji nemaju ništa protiv njega da pogleda kako izgleda ova kotlina, kako ide od Korenite do Draginjca, što je shvatio kao poruku.

"Moj posao je da budem ovde zbog vas. Hvala što ste došli, zajednički ćemo sigurno bar deo problema rešiti", zaključio je u obraćanju pred sastanak sa građanima.

Predsednik Srbije posetio crkvu u Gornjim Nedeljicama

Predsednik Aleksandar Vučć u poseti crkvi u Gornjim Nedeljicama gde su ga dočekali sveštenici šabačke eparhije. 

Vučić je na početku obraćanja meštanima nekoliko sela koji su ga dočekali u porti crkve, rekao da je došao kako bi sa njima razgovarao o projektu Jadar i eventualno pokušao da reši sve njihove nedoumice.

Sveštenik crkve je Vučiću poklonio ikonu.

Meštani jadarskog kraja za RTS o poseti predsednika

Meštani tog jadarskog kraja preneli su dopisniku RTS-a da će predsednika Aaleksandra Vučića pitati sve što ih zanima u vezi sa projektom Rio Tinto.

Predsednik Aleksandar Vučić u Gornjim Nedeljicama razgovara sa meštanima 12 sela jadarskog kraja.

Predsednik Srbije posetio porodicu Rosić

Predsednik je posetio mnogočlanu porodicu Rosić koja se bavi poljoprivredom i živi u Gornjim Nedeljicama.

Predsednik Vučić razgovarao sa meštanima sela Korenita

Predsednik Vučić je na putu ka selu Gornje Nedeljice razgovarao sa meštanima sela Korenita u opštini Loznica.

"Ovde smo izgradili novi put u dužini od 2,5 kilometara. Uložili smo u Krupanj i Loznicu, u obnovu infrastrukture 1,6 milijardi. Korenita je ključno mesto koje spaja Loznicu i Krupanj, važno mesto, mesto spajanja, raskrsnica u srcu Jadra", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić je razgovarao sa meštanima doline Jadra koji su zabrinuti zbog istraživanja kompanije "Rio Tinto". Najveći problem su planovi sa deponijom ili odlagalištem jalovine. 

Predsednik Srbije ranije je u obraćanju javnosti najavio da će boraviti na području sela koja bi bila pogođena ovim projektom i razgovarati s građanima kako bi čuo njihovo mišljenje.

"Idem hladne glave, da čujem njihovo mišljenje, da im kažem šta možemo da dobijemo, a šta da izgubimo, bez ikakvog rešenja u glavi", rekao je tada Vučić.

Užruženje "Ne damo Jadar" je saopštilo da nema nikakve veze sa dolaskom predsednika Vučića u selo Gornje Nedeljice i da neće učestvovati u razgovorima sa njim.

Vučić je na putu ka Gornjim Nedeljicama obišao Most na Savi kod Šapca, kao i nekoliko sela u lozničkom kraju.