Čitaj mi!

Joksimovićeva i koordinatori pregovaračkih klastera o ustavnim amandmanima

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rukovodila je sastankom sa koordinatorima šest pregovaračkih klastera, na kojem se razgovaralo o aktivnostima Vlade Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Razmotreno je sprovođenje reformi u oblasti klastera jedan - Osnove, a pre svega tok ustavne reforme i naredni koraci u sprovođenju zakonodavstva kojim se omogućava veća nezavisnost i efikasnost pravosuđa kroz inovirani način izbora nosilaca pravosudnih funkcija - sudija i tužilaca, a koji imaju za cilj da podignu nivo nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa u interesu svih građana Srbije i jačanju pravne sigurnosti, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, kako je saopšteno, time se u potpunosti u skladu sa najvišim evropskim standardima i najboljim pravnim praksama usklađujemo sa neophodnim reformama iz pristupnog procesa i preporukama iz Izveštaja Evropske komisije.

U tom smislu izraženo je i očekivanje da će u skladu sa principima nove metodologije pregovora do kraja slovenačkog predsedavanja biti otvoren najmanje jedan klaster od dva (klaster tri - Inkluzivni rast i kompetitivnost i klaster četiri - Zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost) za koje je EK dala preporuku državama članicama u Izveštaju EK o Srbiji za 2021. godinu.