Čitaj mi!

Selaković razgovarao sa Ađijusom i Bramercom o saradnji

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković odvojeno je razgovarao u Hagu sa predsednikom i glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Karmelom Ađijusom i Seržom Bramercom.

Nikola Selaković je ocenio da je veoma značajno što ima priliku da sa predsednikom i glavnim tužiocem razgovara o saradnji Srbije sa Mehanizmom, naročito imajući u vidu da će sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmatran šestomesečni izveštaj predsednika i tužioca Mehanizma biti održana 13. decembra.

"Posvećenost Srbije procesuiranju ratnih zločina je do sada iskazana višegodišnjim naporima da svi odgovorni za ratne zločine budu privedeni pravdi, kako kroz procesuiranje učinilaca pred domaćim pravosudnim organima, tako i kroz saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnim rezidualnim Mehanizmom za krivične sudove, rekao je Selaković.

Podsetio je da je Vlada Srbije 14. oktobra ove godine usvojila petogodišnju Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina, kao krovni strateški dokument u ovoj oblasti.

Ministar je podvukao da je Srbija okrenuta budućnosti i saradnji, posebno napominjući da bi bolja regionalna saradnja, pogotovo kada je reč o optužnicama za ratne zločine, doprinela pomirenju na našim prostorima.