Читај ми!

Deo opozicije se dogovorio o zajedničkom izlasku na izbore

Deo opozicionih stranaka i organizacija saopštio je na konferenciji za medije da će zajedno izaći na izbore naredne godine.

Na izbore zajedno izlaze Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret slobodna Srbija, Pokret za preokret, Građanske platforme, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Udruženi Sindikati "Sloga", najavljeno je na današnjoj konferenciji na novinare.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac saopštio je da to "nije kolona već široki savez", otvoren za sve grupe građana i pokrete.

Kako je rekao Lutovac, savez bi trebalo da okupi što širi krug ljudi "čiji je cilj stvaranje Srbije sa slobodnim izborima, slobodnim medijima, u kojoj se poštuju prava".

"Smatramo da je to dobar način da privučemo one koji su nezadovoljni otišli u apstinenciju", rekao je Lutovac.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je kako nije bilo lako postići dogovor o zajedničkom izlasku na izbore, ali da imaju zajednički cilj – da život u Srbiji bude kao u srećnijim zemljama Evrope.

"Rekao sam pre neki dan da moramo Zoran (Lutovac), Dragan (Đilas) i ja da se dogovorimo ili da je druga najbolja stvar da skočimo s mosta", rekao je Jeremić na konferenciji za novinare.

Jeremić je poručio da će Srbija "ponovo biti evropsko društvo".

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da je novoformirana koalicija dela opozicionih stranaka i pokreta "koalicija za pravednu Srbiju" i da su se ujedinili bez obzira na međusobne razlike, a da su otvoreni i za druge, među kojima i za Skupštinu slobodne Srbije, kao i za nestranačke ličnosti.

Đilas je naglasio da na predstojećim izborima nema pravih izbornih uslova i da je odluka o stvaranju saveza opozicionih stranaka, pokreta i organizacija doneta kao i odluka o bojkotu – na osnovu stavova građana.

Lider SSP je na današnjoj konferenciji za novinare rekao kako građani traže da na ove izbore izađu i da oni izlaze da pobede na svim nivoima.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić saopštila je da su predsednici stranaka, pokreta i sindikata danas potpisali Deklaraciju o ujedinjenom nastupu na izborima, a da je ona prihvatila da predvodi listu.

U deklaraciji koju je pročitala na današnjoj konferenciji za novinare navodi se da je razlog ujedinjanje zbog toga što Srbija nestaje i da će se, kako je rekla, boriti da vrate građanima život kakav zaslužuju.

Potpisnici Deklaracije su se obavezali da će pravosuđe biti nezavisno, zakoni poštovani, mediji slobodni, kažnjeni svi koji su se ogrešili o zakon, da će prava radnika biti neupitna i da će dobrosusedski odnosi biti prioritet. U Deklaraciji se navodi i da će biti sprovedena lustracija.

Na pitanje da li o tome da li postoji dogovor oko predsedničkog kandidata i liste za beogradske izbore, Lutovac je rekao da će se o tome dogovoriti u međusobnim razgovorima i uz analizu javnog mnjenja.

"Imamo više kandidata za svaku poziciju i donećemo odluku kada procenimo da je pravi trenutak", rekao je Lutovac.

Na pitanja o dešavanjima sa potpredsednikom Narodne stranke Zdravkom Ponošem, Jeremić je rekao da će unutrašnja pitanja Narodna stranka raspravljati na stranačkim organima, ali da će na izborima ključnu ulogu igrati potpredsednik stranke Miroslav Aleksić.

Na konferenciji su se obratili i predstavnici drugih pokreta, te je predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović rekao da "veruje da će uspeti da okupljeni oko jednog predsedničkog kandidata aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića 'nateraju' u drugi krug, gde će izgubiti".

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović istakao je da će "opozicija morati da preuzme ulogu institucija kako bi sprečili pritiske i ucene i kupovinu glasova, da će na izborni dan morati da spreče kupovinu glasova i bugarske vozove, a posle izbora da brane rezultate ostvarene na izborima".

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво