Читај ми!

Završena rasprava o Predlogu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi

Poslanici Skupštine Srbije završili su razmatranje Predloga zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, a kako je ranije najavljeno, oni će se o predloženom zakonu izjašnjavati večeras, posle postavljanja pitanja Vladi Srbije.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je da neke od ključnih odredbi važećih zakona nisu u skladu sa Ustavom, a među njima je i cenzus.

Uasaglašavanje sa ustavom i postojećim zakonskim rešenjima ključni su razlozi za izmenu Zakona o referendumu. Novim aktom ukida se prag izlaznosti od 50 posto upisanih birača i za odlučivanje o referendsuskom pitanju biće potrebn većina izašlih birača.

Izmenama zakona olakšano je i podnošenje narodne inicijative. Umesto sedam dana rok za prikupljanje potpisa produžen je na 90 dana.

U obraćanju poslanicima ministarka državne uprave i lokalne samouprave ukazala je na nedostatak postojećeg zakona i da su se zbog tih nedostataka retko koristili i referendum i narodna inicijativa.

"Odavno nismo imali bolji zakon. Ovo je posebno značajno jer ovaj zakon uređuje dva važna mehanizma za ostvarivanje suvereniteta građana putem neposredne demokratije. Nadamo se da će kvalitet i značaj ovog zakona prepoznati i narodni poslanici i u danu za glasanje podržati ovaj predlog zakona", rekla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

A inicijativa ekoloških udruženja koja je predata na pisarnici skupštine da se zakon povuče, kako nam je potvrđeno, predato je Odboru za ustavna pitanja.

Kako je predviđeno Ustavom iz 2006. godine zakonske izmene trebalo je da se obave u roku od dve godine, međutim, te izmene se donose tek sada deceniju i po kasnije.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво