Читај ми!

Venecijanska komisija: Revidirani nacrt ustavnih amandmana ispunjava većinu ključnih preporuka

Revidirani nacrt ustavnih amandmana o pravosuđu u Srbiji ispunjava "većinu ključnih preporuka", ocenila je Venecijanska komisija i poručila da je njihova "puna i brza implementacija ključna".

Telo stručnjaka za ustavno pravo Saveta Evrope u novom hitnom mišljenju o revidiranom nacrtu ustavnih amandmana u Srbiji, konstatuje da "treba pozdraviti" činjenicu da je ispunjena većina ključnih preporuka iz oktobarskog mišljenja, a pre svega ona o sastavu Visokog saveta sudstva.

"Revidirani ustavni amandmani, ako budu usvojeni, imaju potencijal da donesu značajne pozitivne promene u srpskom pravosuđu, ali mnogo će zavisiti od njihove primene. Sadašnja ustavna reforma je neophodan i važan prvi korak u procesu, ali ne predstavlja završetak ovog procesa. Zakonske izmene neophodne za punu implementaciju ustavnih amandmana trebalo bi da budu pripremljene po hitnom postupku", naglašava Venecijanska komisija.

Dodaje se da nije poštovana preporuka o mehanizmu protiv zastoja u procesu izbora članova Visokog saveta sudstva, a da je preporuka o sastavu Visokog saveta tužilaca samo delimično poštovana.

U Venecijanskoj komisiji naglašavaju da za preporuke koje nisu poštovane postoji prostor da se sprovedu kroz zakonske izmene.

U mišljenju se posebno ističe da novi Visoki savet sudstva i novi Visoki savet tužilaca ne bi trebalo da se formiraju sve dok se ne usvoje relevantni organski zakoni koji utvrđuju neophodne uslove za (ne)podobnosti kandidata.

Venecijanska komisija ponavlja važnost inkluzivnih konsultacija sa opozicijom, civilnim društvom, i institira na transparentnosti, s obzirom na ustavni referendum kome treba da prethodi objektivna kampanja informisanja javnosti.  

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво