Читај ми!

Vučić: Sa Putinom o ključnim pitanjima, sa Prištinom treba razgovarati što češće; Veći podsticaji za rađanje

Želimo i tražimo razgovore sa Prištinom na svim nivoima što više i što češće, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ističe da će svim šefovima država i vlada poslati pismo, u kojem će tražiti objašnjenje zašto niko ne reaguje kada Aljbin Kurti pominje ujedinjenje sa Albanijom. Predsednik kaže da je sa Rusima dogovoreno da preuzmu Petrohemiju, te da će sa Vladimirom Putinom razgovarati o ključnim političkim pitanjima, kao i o gasu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, tokom obraćanja javnosti na Andrićevom vencu, rekao da je važno da se sa Prištinom razgovara o svim temama.

"Srbija traži, zahteva, želi razgovore sa Prištinom na svim novioima - što pre, što više i što češće. Smatramo da je svaki razgovor lekovit, da je važno da razgovaramo o svim temama, naročito o SZO, energetici, ali da razgovaramo i pokušamo da napravimo makar bilo kakvo i minimalno poverenje među nama, da ne bismo dolazili u situaciju u kojoj smo bili pre nešto više od mesec dana", rekao je Vučić.

Ističe da je to zvaničan zahtev Republike Srbije, koji je preneo specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku. Poručio je da je Beograd uvek spreman za razgovor, te da ne prihvata tezu da je kriv za bilo šta što se odnosi na prekid dijaloga.

Napomenuo je i da će, po povratku iz Sočija, svim šefovima država i vlada uputiti pismo, u kojem će zamoliti za objašnjenje i odgovor  na pitanje kako je moguće da Aljbin Kurti "svako malo, ali na vrlo jasan i precizan način" govori o sopstvenoj želji za ujedinjenjem, kako oni kažu, Kosova i Albanije, a da nijedna politička institucija u Evropi na to ne reaguje.

"Sadržaće jedno prosto pitanje. Da li to znači da ćete tako da ćutite i nećete da reagujete ako bilo ko odavde govori o nekom ujedinjenju sa drugim? Po kom principu je to Albancima dozvoljeno, a po kom Srbima sve zabranjeno. To ću da pitam i u zvaničnoj formi, da tražim objašnjenje od svih šefova država i vlada", rekao je Vučić.

Napomenuo je i da Srbija takvu politiku neće voditi, jer se zalaže za poštovanje međunarodno priznatih granica.

Dogovoreno da Rusi preuzmu Petrohemiju

Vučić je, pred odlazak u Rusiju, gde će se 19. put sresti sa predsednikom te zemlje Vladimirom Putinom, izjavio da je taj susret veoma značajan za Srbiju, te da će se razgovarati o svim ključnim političkim pitanjima.

"Razgovaraćemo i o situaciji u regionu, želim da ga obavestim o svemu što se zbiva u razgovorima u vezi sa Kosovom i Metohijom i šta se dešava na Zapadnom Balkanu", rekao je Vučić.

Dodao je da će se razgovarati i o svetskim temama.

"Sasvim sigurno je da ću od Putina moći da čujem kako on vidi situaciju u Evropi i Aziji i u svetu, i kako mi, kao mala zemlja, da nađemo najbolju poziciju u turbulentnom svetu i zaštitimo svoje interese", rekao je Vučić.

Napominje da je Rusija četvrti trgovinski partner Srbiji i da veruje da ima mnogo prostora za uvećanje trgovinske razmene. Ističe i da su mnogi pregovori sa ruskim partnerima već završeni, te da je dogovoreno da Rusi preuzmu Petrohemiju.

"To je velika i važna vest za radnike Petrohemije", rekao je Vučić i istakao da Petrohemija konačno neće zavisiti od konjukture, tako da, na primer, dve godine sve bude dobro kao sada, pa da onda tri godine bude katastrofa.

"Sve zavisi od primarnog benzina. Petrohemija koristi primarni benzin 90 odsto, a 10 odsto u troškovima poslovanja je cena gasa i jedino sa kim smo mogli da napravimo suštinski ovakav sporazum su Rusi", naveo je Vučić i dodao da je taj dogovor sa Rusima postignut posle mnogo godina i muka.

Od ostalih stvari koje su već dogovorene, naveo je strateško srpsko-ruski program ekonomske saradnje od 2021-2026. godine, u različitim oblastima ekonomskog razvoja, trgovinske razmene.

Dodao je i da je potpisana prva faza TSZ centra za radiofarmaciju, u vrednosti od 15 miliona evra, da bismo u ovoj oblasti, koja je, kako je naveo, veoma značajna i u medicini, imali dovoljno sposobnih i stručnih ljudi za budućnost.

"To je važno da bismo mogli da ponovo naše inženjere i stručnjake koje smo imali u Vinči za nuklearnu energije podignemo, njihovo i znanje kod mladih, kao što to radimo u veštačkoj inteligenciji i robotici", kazao je Vučić.

Dodao je da je još mnogo sporazuma u postupku usaglašavanja, te da su tačke ključanja - prostor koji spaja inovacije, nauku, obrazovanje. Predmet razgovora je, dodaje, i vakcina sputnjik lajt.

Gas ključno pitanje, opale su nam rezerve

Vučić je rekao i da su rezerve gasa naše zemlje pale na 128 miliona metara kubnih i da će gas biti jedna od najvažnijih tema u razgovoru sa Putinom.

"Za nas je gas ključno pitanje. Mi u ovom trenutku imamo rezerve gasa 128 miliona metara kubnih, a imali smo pre i 261 milion", rekao je Vučić i objasnio da je to zato što svakodnevno trošimo gas da ne bismo uvozili struju, koja je na berzi pet puta veća od proizvodne cene u Srbiji.

To su trenutno ogromni gubici za mnoge zemlje, a posebo za države u regionu.

"Na berzi je cena gasa bila u jutarnjim časovima 1.064 dolara, a mi plaćamo gas 270 dolara, a cena struje je između 250 i 300 po megavatu u celoj Evropi, dok je kod nas cena 50 evra po megavatu", naveo je Vučić.

Naglasio je da samo zbog uvoza struje padaju ekonomije mnogih srednje i niže razvijenih zemalja i da im zato raste javni dug.

"Metro je značajan ne samo za Beograd već i za celu Srbiju"

Predsednik se osvrnuo i na proteste povodom početka izgradnje metroa u Beogradu.

"Posle 53 godine od prve ideje za metro u Beogradu, neko je našao novac i znanje da to uradi", ukazao je Vučić i istakao da će metro biti jedan od najmodernijih u Evropi.

Metro je značajan ne samo za Beograd već i za celu Srbiju, jer će to ulaganje povećati rast privrede, istakao je predsednik.

Vučić je istakao da se trenutno radi na izgradnji deset auto-puteva i saobraćajnica.

"Nadam se da ćemo do kraja godine potpisati ugovor za izgradnju puta Požega - Boljare preko Ivanjice. To je od ključnog značaja", rekao je Vučić.

Za prvo dete 300.000 dinara, mladima između 10 i 20 hiljada bespovratno za stan

Predsednik je najavio nove demografske mere. "Nestajemo kao nacija, nas je sve manje, to je veoma složen problem", istakao je predsednik.

"Od 1. januara za svako prvorođeno dete država će davati 300.000 umesto sadašnjih 100 hiljada dinara", rekao je Vučić.

Kako je ukazao, računajući i davanja gradova i opština, svi u Srbiji će primati više od 4.000 evra za prvo dete.

"Ne mislim da će se time sve rešiti, ali će se ta mera kombinovati sa drugim merama", istakao je predsednik.

I pomoć za drugo dete biće znatno uvećana, jer je, kako je istakao, to dete neka vrsta prelomnice za ženu.

"To ćemo vas obavestiti u narednih 14 dana, ta mera biće drastično uvećana", najavio je predsednik i dodao da će se i pomoć za treće dete povećavati.

Olakšice će biti uvedene i za studente, dodao je predsednik. "Za studente donosimo meru da, ako devojka zatrudni i rodi dete, za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako i muškarca, oca, koji je student", najavio je predsednik.

"Odrediće se da za obične fakultete, ako završe do 26. godine, bude kao da su završili u roku, a za medicinski do 28. godine. U narednih nekoliko nedelja završićemo to u Narodnoj skupštini", najavio je Vučić.

Najavio je i da će država davati bespovratnu pomoć između 10 i 20 hiljada evra mladim bračnim parovima za kupovinu stana i napomenuo da će svojina ići na majku.

"Time motivišemo mlade da izađu iz roditeljskog doma ranije. To će dodatno podstaći i stambenu izgradnju", ukazao je predsednik.  

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво