Читај ми!

Koliki je značaj Vučićeve posete Rusiji i koju poruku ona šalje

Predsednik Aleksandar Vučić putuje u dvodnevnu posetu Rusiji, a sutra će se u Sočiju sastati sa predsednikom Vladimirom Putinom. O tome koliki je značaj ove posete i koja poruke se time šalje, govorili su za RTS portparol Centra za društvenu stabilnost i narodni poslanik Predrag Rajić i profesor Slobodan Nešković, direktor Centra za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti Cesna B.

Predrag Rajić ističe da je poseta predsednika Vučića, sa jedne strane, potvrda kontinuiteta odnosa, a sa druge, važna zbog trenutka u kome do nje dolazi.

"Predsednik Vučić i predsednik Putin su se sastali, ovo će biti jubilarni 20. put. To vam govori da je reč o veoma bliskom odnosu dva lidera. Činjenica da se toliko puta na tom nivou predsedik Ruske Federacije, koja je jedna ozbiljna i značajna država u svetskoj areni i koja je interesantna mnogim međunarodnim subjektima na svim kontinentima, sastaje sa liderom države koja, ipak, ima daleko skromnije geopolitičke kapacitete. To govori koliko se zapravo uvažava predsednik Vučić i koliko se njegova politika ceni u celoj Moskvi", kaže Rajić.

Navodi da je poseta, pre svega, potvrda dobrih odnosa dva lidera, ali i toga da Rusija procenjuje da Aleksandar Vučić Srbiju vodi u smeru koji može da dovede do stabilnosti regiona.

"Mi smo dugo govorili o tome kako smo bliski sa Rusima zbog zajedničkog porekla, zbog pravoslavne vere ili zajedničke istorije, odnosno, činjenice da smo mnogo puta u istoriji bili na istoj strani i zajedno krvarili. Međutim, mi u poslednje vreme dobijamo jednu ekonomsko-privrednu supstancu koju dodajemo tim našim odnosima", dodaje Rajić.

"Optimista sam kada je reč o ovim razgovorima" 

 

Činjenica da do ove posete dolazi baš sada, usred gasne krize, kada bi mnogi želeli da lično razgovaraju sa Vladimirom Putinom, govori koliko se uvažava predsednik Vučić.

"Ja sam lično optimista kada je reč o ovim pregovorima i razgovorima", poručuje Rajić.

Ističe da Putin neočekivano ima jedan instrument u rukama koji može ponovo da ojača geopolitički uticaj Rusije na evroazijskom kontinentu, kao i da se to sada potvrđuje.

"Mnogi koji su okretali leđa i koji su mislili da se bez Rusije može zamisliti evroazijski kontitent, sada ga zovu da pregovaraju, pokušavaju da izdejstvuju nešto nižu cenu gasa. Na Rusiji je sada da proceni da li će i u kojoj meri kom subjektu izaći u susret. Siguran sam da se u Moskvi neće zaboraviti da je Srbija jedina država u Evropi, uz Bosnu i Hercegovinu, koja je to učinila zbog srpskog faktora u Banjaluci, koja nije uvela sankcije Rusije zbog Krimske krize 2014. godine", rekao je Rajić.

Smatra da će Rusija to znati da ceni, jer je poznato kakve je sve pritiske Srbija trpela od strane Zapada da bi se pridružila tom bloku koji se tada suprotstavio Rusiji.

"Predsednik Vučić je tada zauzeo stav koji je uspeo, uprkos svim pritiscima, da očuva do danas, da srpski narod neće da napuste svoje prijatelje u nevolji", poručio je Rajić.

Na pitanje očekuje li da će Srbija dobiti povoljnije cene gasa, Rajić smatra da će Rusija znati da iskoristi ovu priliku kako bi pokazala celom svetu da se isplati biti njen prijatelj.

"Ukoliko to sada učine u ovom konketstu i u saradnji sa nama, onda će u velikoj meri pasti u vodu jedan momenat koji se često povlači u zapadnoj političkoj hemisferi, a to je da od Rusije svi beže i da sa Rusijom niko neće", kaže Rajić.

Ističe da Rusija sada može da pokaže da ume da ceni kad se neko žrtvuje za prijatljestvo sa njom i kad joj ne okrene leđa.

"Da se kockice ovako poklope kao što su se poklopile da Rusija ume da na tu ispruženu ruku uzvrati na sličan način, jer to što mi nismo uveli sankcije Rusiji 2014. godine je bio za njih izuzetno važan gest da mogu da budu svesni da nisu sami u Evropi i da imaju prijatelje", naglašava Rajić.

"Rusija neizostavno značajan faktor na Balkanu"

Profesor Slobodan Nešković, direktor Centra za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti Cesna B, kaže da je međunarodni položaj Srbije najbolji u posledih 30 godina.

"O tome možemo dugo pričati i mnogo je argumenata koji dokazuju tu tvrdnju, a to je pre svega najbolja saradnja u ove tri decenije za Ruskom Federacijom, sa Kinom, ali i sa zapadnim partnerima", dodaje Nešković.

Kada je reč o položaju Rusije i o tome u čemu je njena neprikosnovena moć, Nešković kaže da je Rusija više od regionalne sile, ali da nije supersila.

"Jeste supersila, ali u oblasti naoružanja i bezbednosti. Kao naslednica bivšeg Sovjetskog Saveza, Ruska Federacija jeste ostala supersila u oblasti bezbednosti, naoružanja i vojne sile. Međutim, s obzirom da je Rusija u velikom zaostatku u ekonomskoj snazi, ona je tek 11. na rang-listi ekonomskih sila i možemo reći da je Ruska Federacija velika sila u narastanju", rekao je Nešković.

Govoreći o tome može li bilo koje pitanje na Balkanu da se reši bez angažovanja Rusije, uprkos evrointegracionom procesu, Rajić kaže da mogu, ali pitanja koja nisu direktno u vezi sa bezbednošću evropskog kontineta i neka bilateralna pitanja.

"Ali kada je reč o odnosima i o pitanjima koja su na temelju arhitekture i bezbednosti evroazijskog kontinenta, onda je to nemoguće", dodaje Rajić.

Profesor Nešković kaže da je Rusija neizostavno značajan faktor na Balkanu.

"Znamo za dobre odnose i unapređenje odnosa sa Turskom, prodaju sistema S-400, u najavi je S-500, koji ubrzo izlazi iz proizvodnje, podrazumeva se prisustvo u Srbiji, to je Humanitarni centar rusko-srspki u Nišu, ali u najavi, ako bude potrebna pomoć Republici Srpskoj, sličan centar koji bi se izgradio na Romaniji", zaključuje Nešković.  

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара