Читај ми!

Vučić: Srbija je na evropskom putu, ali nećemo pokvariti odnose sa Rusijom

Srbija je zaista na evropskom putu, ali neće pokvariti odnose sa Rusijom, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u intervjuu ruskom novinaru Vladimiru Solovjevu za Jutjub kanal "Solovjev lajv", koji je danas objavljen u celosti, a čije su dosad neobjavljene delove prenele ruske agencije.

Aleksandar Vučić je u intervjuu objavljenom uoči njegovog susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao da iz Evrope razni politički subjekti dele lekcije i da su mu jednom čak rekli da ne treba tako glasno da govori o uspesima Srbije.

Vučić je ispričao da mu je na pitanje zašto da ne govori glasno, rečeno da će to izazvati mnogo problema i da svi moraju da reaguju. "Ja sam se tada prosto nasmejao i nastavio da radim svoj posao", ispričao je Vučić.

Istakao je da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali da nikada neće pokvariti odnose sa Rusijom. "Mi ćemo ceniti Putina, imaćemo dobre odnose i sa Kinom, sviđalo vam se to ili ne, to je politika Srbije", istakao je Vučić.

Ukazao je da Rusija ne mora da se saglasi sa svakim njegovim stavom, ali da je Moskva uvek pokazivala poštovanje za izbor Srbije i da zato Srbija veoma ceni predsednika Putina.

"Kad sam insistirao na nekim stvarima gde su se pojavljivale neke razlike, on se čak osmehivao, ali pokazao je korektan odnos, svoju veličinu i to koliko uvažava slobodu našeg naroda", rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o pretnjama sankcijama i zamrzavanjem imovine, Vučić je istakao da njemu nema šta da zamrznu da nema nikakvu imovinu, ni jedan dolar, niti evro u inostranstvu.

"Interesuje me samo to što je važno za moju zemlju, šta mogu da uradim za svoju zemlju", naglasio je Vučić.

Ceo intervju Vučića za Solovjev lajv objavljen je uoči njegove posete Rusiji, koja je planirana za 24. i 25. novembar, a u ranije objavljenim delovima intervjua predsednik Srbije je govorio o predstojećoj poseti Rusiji i susretu sa predsednikm Putinom, i o tome da je gas pitanje svih pitanja u Srbiji.

"Srpska politika nikad ne može biti neprijateljska prema Ruskoj Federaciji"

Predsednik je rekao da politika nije lakši put i da Srbija ima svoje političke i ekonomske interese, da je ona vojno neutralna zemlja i da je ekonomski napredak postigla, između ostalog i zbog toga što ima prijateljske odnose sa Rusijom i Kinom, ali da, naravno, veliki broj investicija dolazi i iz Evropske unije.

Vučić je istakao da je Srbija u protekle dve godine imala najveću stopu privrednog rasta - oko 6,7 odsto i da je za poslednjih sedam godina izgrađeno više bolnica nego u prethodnih 70.

To je Srbija uspela, između ostalog, zato što ima prijateljske odnose sa Rusijom i Kinom, ali je naglasio da, veliki broj investicija dolazi i iz Evropske unije.

Odgovarajući na pitanje zašto je izabrao teži put i nije uveo sankcije Rusiji, Vučić je odgovorio da politika nije lakši put i da Srbija ima svoje političke i ekonomske interese.

"Da nismo imali gasovod, da ne sarađujemo sa Rusijom, mi danas ne bismo imali gasa, danas bih plaćao 800-900 evra za gas", objasnio je Vučić i dodao da Srbija to ne može da izdrži ekonomski.

Vučić je rekao da je uveren da bi Srbiji, da je uvela sankcije Rusiji, bilo rečeno da je dobrodošla u NATO, a potom u EU.

Dodao je da je pragmatičan i racionalan čovek, da Srbija ima ekonomske interese, ali da, kako je rekao, "ne možemo da ubijemo dušu srpskog naroda da bih ja dobio neke pohvale u nekim novinama, uopšte, na nekoj zapadnoj televiziji".

"Kada se bavite politikom vaš cilj je da narodu bude bolje u budućnosti, ali ne možete ubiti svoj narod zato što mislite da je za vas lično u tom trenutku tako bolje, ne bavite se politikom za sebe lično", naglasio je Vučić.

Ukazao je da je suština da Srbija bude nezavisna u odlučivanju i suverena i dodao da srpska politika nikada ne može biti neprijateljska prema Ruskoj Federaciji, navodeći da o tome govori otvoreno svima u svetu i da to nikada nije krio.

"Kao što se predsednik Putin osmehuje kada ja govorim ‘Znate mi smo na evropskom putu’, on kaže ‘Znam, znam, ja znam da oni neće da vas prime, ali da ste vi na evropskom putu’, i svaki put mi tako govori. A ja govorim, zato što nikog neću da obmanjujem i neću ništa da skrivam, i Evropljanima i Amerikancima: Mi sa Rusijom imamo posebne, dobre, odnose i ne želimo da ih kvarimo i ne tražite to", rekao je Vučić.

Dodao je da misli da je uspeo da zadobije neki oblik poštovanja kao predsednik zemlje, jer svi znaju da njegova reč nešto znači i više ga ništa ne pitaju o tome.

"Za Srbiju je veoma važno da očuva mir i stabilnost"

Predsednik je naglasio da je za Srbiju veoma važno da očuva mir i stabilnost, a u tom kontekstu i dobre odnose sa Rusijom.

Vučić je istakao da je za Srbiju veoma važno kada Rusija kaže da je važno poštovati međunarodno pravo.

"Srbija se razvija ogromnom brzinom i zato su nam potrebni mir i stabilnost. I zato poštujemo one koji poštuju našu nezavisnost, naš suverenitet, koji poštuju rezolucije međunarodnog prava i Rezoluciju (SB UN) 1244 o KiM, poštuju teritorijalni integritet Srbije. A Rusija nas je uvek podržavala po ovom pitanju, zahvalan sam predsedniku Putinu na podršci, a takođe (ministru spoljnih poslova Rusije) Sergeju Lavrovu i (ministru odbrane Rusije) Sergeju Šojguu i svim ljudima iz okruženja predsednika Putina zahvalan sam na korektnom odnosu prema Srbiji", istakao je Vučić.

Govoreći o dešavanjima 90-ih godina, rekao da se vidi licemerje onih koji su tada donosili odluke. "Kada govore o moralnim principima, ja kažem 'Zaustavite se, recite mi: moraš da uradiš to i to, ali molim vas samo nemojte da mi govorite da je to u skladu sa principima morala i etike' ", dodao je Vučić.

Ispričao je da je jednom pitao predsednika Francuske Emanuela Makrona kako da objasni Srbima da su svi u bivšoj SFRJ imali pravo na samoopredeljenje osim Srba, a da je Makron odgovorio da je sasvim sigurno mnogo od toga što predsednik Srbije govori istina, ali da je [Vučić] racionalan političar i pragmatičar i shvata da je to sada, u ovoj političkoj situaciji nemoguće.

Vučić je dodao da je tada zahvalio Makronu, jer je to bio korektan pristup.

"Mogu da razumem – mi smo jači, shvatam, ali govoriti mi da je to pravda da su Srbi za sve krivi, to nije korektno, nije istina... To ne želim da slušam. Ne mogu i neću", rekao je predsednik Srbije.

"Razmatramo izgradnju nuklearke, problem su finansije"

Predsednik je izjavio da Srbija razmatra mogućnost izgradnje nuklearne elektrane i da se o tome konsultuje sa Ruskom državnom korporacijom za atomsku energiju "Rosatom".

Vučić je rekao da Srbija nije razmišljala o tome ranije, ali da sada počinje ozbiljno da razmišlja.

Naveo je da postoji problem finansiranja jer, kako je naveo, velika nuklearka košta više od 10 milijardi, a da je Srbija odlučila da njen državni dug uvek bude manji od 60 odsto. "Nikada ne smemo da ugrozimo budućnost naše dece zbog velikog državnog duga", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da se razmatraju mnoga pitanja zajedno sa "Rosatomom". "Da vidimo kako će to ići, ali su nam potrebne dodatne konsultacije sa našim ruskim partnerima, kako da radimo u budućnosti", rekao je Vučić.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво