Ponovo sukob u Suvom Dolu

U novom sukobu Albanaca i Srba zbog izgradnje vodovodne mreže u selu Suvi Do kod Kosovske Mitrovice, jedan Srbin je povređen. Mesto obezbeđuju jake snage Kosovske policijske službe, UNMIK policije i Kfora.

Posle tuče bilo je pucnjave iz pravca kuća u kojima žive Albanci, a policija je uhapsila jednu osobu albanske nacionalnosti, rekao je komandir lokalne policijske stanice u severnom delu Kosovske Mitrovice Milija Milošević.

"Uhapšen je vozač bagera, kosovski Albanac, koji je izvodio radove, a na licu mesta su jake snage Kosovske policijske službe, UNMIK policije i Kfora", rekao je Milošević.

Obajsnio je da je u sukobu sa grupom Albanaca nešto posle 13 časova povređen  Srbin Predrag Jeftić (53) koji je zbrinut u kosovskomitrovačkoj bolnici.

Prema rečima Trajka Bogeskog, maksilofacijalnog hirurga u ovoj ustanovi, on se oseća se dobro.

"Pacijent je dovezen s povredama glave, otvorenim prelomom nosne kosti i nagnječnim ranama po licu i na gornjoj usni", rekao je dr Bogeski i dodao da mu pružena odgovarajuća pomoć.

Povređeni Jeftić izjavio je da je Albancima iz Suvog Dola stalo da proteraju preostale Srbe iz ovog mesta.

"Njima nije stalo do vodovoda. Njima je stalo do teritorije, da prevladaju srpskim delom sela. Inače, vodu su mogli da dovedu direktno iz fabrike, ali su okrenuli na drugu stranu ne bi li nama zagorčavali život i oterali nas", kazao je Jeftić.

Srbi iz Suvog Dola protive se izgradnji vodovodne mreže koja bi trebalo da prolazi kroz njihova imanja.

Zbog tog spora, i prošlog petka je izbio sukob, policija je uhapsila trojicu Albanaca, a Kfor je zaplenio jednu automatsku pušku prilikom pretresa kuće čiji je vlasnik Albanac.

Suvi Do je udaljen dva kilometra od Kosovske Mitrovice i u ovom selu u potpunom albanskom okruženju živi oko 40 srpskih domaćinstava.

SNV: Kfor i UNMIK da zaštite Srbe u Suvom Dolu

Srpsko nacionalno veće zatrazilo je od UNMIK-a i Kfora zaštitu za Srbe u Suvom Dolu i da u tom selu kod Kosovske Mitrovice uspostave kontrolne punktove. U saopštenju SNV podseća da je u tuči u tom selu, u kojoj su učestvovali meštani - Srbi i Albanci teže povređen Predrag Jevtić zbog čega je na intezivnoj nezi u bolnici u Kosovskoj Mitrovici.

SNV takođe zahteva reagovanje predsednika i Vlade Srbije, i podseća da je njihova obaveza nalaženje rešenja za punu bezbednost Srba u Pokrajini.

Povezane vesti:

Sukob Srba i Albanaca u Suvom Dolu

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи