Srbi nisu manjina u Crnoj Gori

Srbija je spremna za okretanje nove stranice u odnosima sa Crnom Gorom, rekao predsednik Boris Tadić. Neprirodno je i istorijski neosnovano da srpski narod dobije status nacionalne manjine u Crnoj Gori, poručio Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da su odnosi Srbije i Crne Gore lošiji nego ranije i ocenio da je bitno učiniti sve da se oni poprave u ubrzanom i zajednički planiranom postupku.

"Srbija je spremna za okretanje nove stranice u odnosima sa Crnom Gorom, što podrazumeva uvažavanje legitimnih državnih interesa obe države", rekao je predsednik u intervjuu podgoričkom listu "Dan".

Tadić je rekao da je za Srbiju neprihvatljivo da Srbi u Crnoj Gori dobiju status nacionalne manjine i ocenio da je nedavno osnovani Srpski nacionalni savet u Podgorici nekoristan i štetan za srpski narod koji živi u Crnoj Gori.

"Srbija ne želi da se meša u unutrašnje stvari svake pojedinačne zemlje, ali dužnost mi je da kažem da je neprirodno i istorijski potpuno neosnovano da srpski narod dobije status nacionalne manjine", poručio je Tadić.

Komentarišući negativna reagovanja predstavnika vladajuće koalicije na njegov nedavni susret sa čelnicima crnogorske opozicije u Beogradu, Tadić je rekao da ga to mnogo ne uznemirava jer je potpuno legitimno štititi interes i kulturu svog naroda svuda u svetu.

Predsednik Srbije je istakao da je način na koji se interesi srpskog naroda brane u saglasnosti sa međunarodnim standardima i da se zasniva na poštovanju integriteta svake države i lojalnosti građana državama u kojima žive.

Predsednik je istakao da je Srbija zainteresovana da se srpski jezik uči u crnogorskim školama, potvrdivši da je o tome razgovarao sa crnogorskim rukovodstvom.

Bez posledica za novog crnogorskog ambasadora

Predsednik Tadić je najavio da će u Podgoricu doći kada za to dobije zvaničan poziv crnogorskog kolege Filipa Vujanovića i poručio da Srbija neće uskratiti gostoprimstvo novom crnogorskom ambasadoru u Beogradu Igoru Jovoviću zbog odluke Podgorice da uspostavi diplomatske odnose sa Prištinom, ocenivši da to u ovom trenutku ne bi bila adekvatna mera.

Predsednik Srbije je ocenio da je "nesumnjivo da je odnos prema Kosovu i Metohiji produbio razlike u zvaničnim politikama Beograda i Podgorice".

"Priznanje nezavisnosti Kosova i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Prištinom u trenucima koji za Srbiju imaju poseban politički značaj, jednim delom je pokušaj Crne Gore i nekih međunarodnih činilaca da se relativizuje proces koji je Srbija pokrenula pred Međunarodnim sudom", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da u svakom slučaju ta dva politička poteza Podgorice ne doprinose poboljšanju odnosa sa Srbijom, ali i poručio da Srbija neće dodatno otežavati odnose sa Crnom Gorom jer to nije u njenom interesu, a ni u interesu regiona.

Međutim, Srbija mora da stavi do znanja šta je za nju prihvatljivo, a šta nije, dodao je predsednik Tadić i poručio da niko u Crnoj Gori ne sme da pomisli da je Srbija indiferentna prema pitanju očuvanja vlastitog integriteta na Kosovu.

Tadić je rekao da Srbija i Crna Gora mogu da se podiče izuzetno visokim ekonomskim odnosima i ocenio da bi zajedničkim angažovanjem do kraja 2011. mogao da bude završen Koridor 10 kroz Srbiju, što bi bio veliki doprinos razvoju obe zemlje.

Predsednik je potvrdio da Beograd razmatra mogućnost učešća srpskih konzorcijuma u postupku privatizacije luke Bar, kao i mogućnost plasmana kapitala u "Željeznice Crne Gore" i objasnio da će ta odluka biti doneta u skladu sa ekonomskim principima.

Број коментара 58

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи