Читај ми!

Grenel: Vašingtonski sporazum trebalo da donese dobro plaćene poslove i zadrži mlade u regionu

Specijalni izaslanik bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine rekao je na administrativnom prelazu Merdare da je kao i mnogi Amerikanci frustriran zbog neimplementiranja Vašingtonskog sporazuma. Kako je rekao, to je ekonomski a ne politički sporazum koji je potreban pre svega mladim ljudima obezbedi dobro plaćene poslove kako se ne bi iseljavali iz ovog regiona.

Ričard Grenel je na početku svog obraćanja na administrativnom prelazu Merdare naglasio da on više ne radi za američku vladu, da je došao privatno i da je, kao i mnogi Amerikanci, frustriran zbog neimplementiranja Vašingtonskog sporazuma.

"Imali smo istorijski sporazum, ekonomski sporazum koji je ispregovaran za ljude koji žive ovde. To nije politički dogovor već se isključivo ticao ekonomskog razvoja. Mi smo videli da se previše mladih iselilo u Nemačku, Mađarsku, Poljsku jer nisu mogli da nađu posao ovde. Mi smo ovim sporazumom želeli da donesemo dobro plaćene poslove u ovaj region", rekao je Grenel.

Ovaj sporazum je doveo do istorijskog leta između Prištine i Beograda, naveo je Grenel, što je ostvareno jer je poslovna zejednica sa zapada i iz SAD rekla da im je potreban taj let kako bi sklapali poslove.

"U regionu opstaje ideja o produženom konfliktu i nisam siguran da razumete šta to znači. Mnogi zapadnjaci veruju da ovde još traju sukobi i biznis zato ne ulazi ovde", rekao je Grenel.

Bivši specijalni izaslanik Donalda Trampa kaže da se očekivala implementacija tog ekonomskog sporazuma a da je jedna od ključnih tački bila zamrzavanje kampanje o statusnom pitanju.

"To je trebalo da omogući da se na godinu dana obnovi vazdušna veza između Prištine i Beograda, otvore železničke i putne linije, ukinu granice i omogući protok robe. Za poslednjih 14 meseci to bi omogućilo dolazak američkih i drugih investitora sa zapada i stvorilo bi nova radna mesta. Umesto toga malo toga smo videli da se realizovalo i to je ono što frustrira. Ovde se ne radi o Trampu niti o vladama, ovde se radi o ljudima, mladim ljudima koje smo želeli da zadržimo u ovom regionu dobro plaćenim poslovima", istakao je Grenel.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара