Читај ми!

Vučić: Policija čuvala red, a ne mural

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da se policija ponašala profesionalno kada je reč o dešavanjima u vezi sa muralom Ratku Mladiću u centru Beograda, da je čuvala red i mir, i upravo one koji su, kaže, "kukali" da nisu zaštićeni.

Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao svečanosti povodom završetka prve faze radova na izgradnji druge fabrike nemačkog "Kontinentala", komentarisao je dešavanja u vezi sa muralom Ratku Mladiću u centru Beograda.

Na pitanje kakvu je poruku Srbija poslala, i hoće li inicirati njegovo uklanjanje, Vučić je konstatovao da je mural uklonjen, kao i da je policija svakako čuvala javni red i mir, a da bi u suprotnom svi pitali zašto tamo nije bilo policije, da spreči eventualni sukob suprotstavljenih grupa.

"Taj mural je uništen, što demantuje sve što ste rekli, to da je policija štitila mural. Da jeste, niko ga ne bi uništio. Policija je štitila građane od međusobnih sukoba", rekao je Vučić.

Dodao je da je tamo bilo 100 prema 85 pripadnika dve grupacije, a da su zaštićeni bili upravo oni koji su "kukali" da nisu zaštićeni.

"Njih je trebalo štititi, a ne one druge. Da nije bilo policije, pitali biste što policija nije štitila sve njih, kad su svi znali da će obe grupe da se pojave, da će doći do fizičkog obračuna... ", primetio je Vučić.

Predsednik je poručio da policija nije ulazila u meritum, suštinu i razloge, već je štitila javni red i mir i ponašla se profesionalno.

"Nismo štitili mural ili grafit. Za razliku od onih koji govore da se bore protiv zločinaca, a nisu otišli već osam godina da unište ploču sa natpisom Aćifa Efendije, kojeg nije osudio Haški sud, nego organi Srbije, Jugoslavije... Ta tabla osam ili devet godina stoji, zločinca Aćifa Efendije, a nije im palo na pamet da to učine", rekao je Vučić.

Dodao je da posao policije nije da sklanja ili postavlja table, murale, već da obezbeđuje javni red i mir.

"Uvek je lako pronaći krivca, razumem da sam kriv svima za sve. Sve mi je teže da to slušam, poput kukumavčenja fudbalskih klubova, da im država ne daje pomoć, a država im pruža sredstva. Tako mi je i sa ovim... Da policija nije bila tamo da ih zaštiti od Prelića, Kneževića i ostalih, rekli biste da smo pustili da ih biju. A, kad to nismo dozvolili, onda ste rekli da smo čuvali mural, a kada je mural uništen, valjda nije dobro što je uništen farbom, nego ste hteli nečim drugim... ", konstatovao je Vučić.

To su, kaže, besmislene igre, dodajući da želi da živi u sadašnjosti i budućnosti, dok će država svakoga zaštititi.

"To je jasno svima, osim onima koji misle da će na tome uspeti da nanesu štetu svojoj zemlji ne bi li u inostranstvu rekli da je država nešto uradila...", dodao je Vučić.

Čak i ako se ostavi po strani Aćif Efendija, Vučić je upitao, budući da je mural uništen, što to nisu uradili dan ranije ili kasnije, ne praveći "velike svetkovine" od toga.

"Kad su već veliki junaci, što nisu sa stanarima to dogovorili, jer je to posao kućnog saveta? Što ste pravili predstavu, želeći da nanesete štetu Srbiji, i na kraju ste sve to uradili. Uradili kada niko nije znao. To ste mogli bilo kad. Ali, neko je hteo da pravi cirkus, da neko nekog izudara, a da se optuži država. To neće moći, država čuva red i mir", rekao je Vučić.

Dodao je i da je privedeno šest ili sedam osoba, od toga veći broj pripadnika navijačkih grupa, zbog posedovanja tupih predmeta, ali da to mediji nisu objavili, kao i da su protiv nekih podnete prekršajne prijave, a svi su pušteni.

Vučić je na kraju konstatovao i da isti oni koji su tobož protiv ratnih zločina, danas objavljuju naveliko intervju "prepoštenog, predobrog i prefinog" Nasera Orića, u svim svojim medijima, koji kaže da su hteli da me ubiju neki iz Srbije u Srebrenici.

"Znači, Naser Orić je dobar za intervuje, validan kao politički svedok, neko ko će da tvrdi ko je pokušao da me ubije, ali Srbima treba što je moguće snažnije zabiti glogov kolac u srce, na svaki način i po svaku cenu. Toliko o medijskim dvostrukim standardima, a političkim dvostrukim aršinima neću ni da govorim", zaključio je Vučić.

"Srbija nije oruđe u rukuma Rusije i Kine, niti EU i SAD"

Vučić je, povodom izjave predsednice privremenih institucija u Prištini Vjose Osmani da je Srbija oruđe u rukama Rusije za destabilizaciju KiM i Zapadnog Balkana, istakao da Srbija nije oruđe u rukama ni Rusije niti bilo koga drugog - ni SAD ni EU.

Naglasio je da je Srbija samostalna i nezavisna zemlja i da je ponosan na to.

"Ponosan sam na politiku koju vodimo. Možda smo jedna od retkih samostalnih i nezavisnih zemalja u ovom delu Evrope i na to sam dodatno ponosan. U našoj zemlji ne odlučuje niko sem nas i o tome kakve ćemo političke i ekonomske poteze da povlačimo. I na to sam dodatno ponosan i to je jedna od politika za koju sam siguran da će građani Srbije želeti da baštine i posle sledećih izbora", rekao je Vučić.

Kako je objasnio, samo je to politika koja može da čuva slobodu našeg naroda, da donosi investicije, čuva mir, ponos, dostojanstvo naroda Srbije.

"Oni koji to ne razumeju i ja njima da odgovaram na to? To je jedan bedni trik kojim se služe, jer kada ne znaju šta da kažu protiv Srbije kažu da smo vezani za Rusiju i Kinu. To je matrica, a mi kao treba da se izvinjavamo. Neću nikome da se izvinjavam. Naša politika je nezavisna, suverena, slobodna Srbija na evropskom putu, ali koja poštuje svoje ruske, kineske, američke prijatelje", rekao je Vučić.

Na pitanje o tome što je Osmanijeva rekla da neće biti formirana ZSO, Vučić kaže da je najbolje da ZSO može samo da proizvodi "kesice za čokoladice i eventualno da odštampa tri upaljača godišnje", pa da tako ona bude zadovoljna.

"Nema ništa od toga, ili će ZSO da formiraju sa onakvim ovlašćenjima o kakvim je pregovarano u Briselu ili hvala vam, mi svoj, mi naš posao, pa ćemo se sresti jednog dana", rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će narednih dana imati priliku da više govori o "bezobzirnostima" kako se vodi kampanja protiv Srbije.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво