Читај ми!

Otvoreni Balkan izuzetna inicijativa, Implementacioni savet proverava gde se zatajilo na terenu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, na konferenciji za novinare sa premijerom Albanije Edijom Ramom i zamenikom premijera Severne Makedonije Nikolom Dimitrovim, poručio da je "Otvoreni Balkan" izuzetna inicijativa i da će sada Implementacioni savet da proverava gde se zatajilo na terenu. Fokus je na ljudima, a osnov za integraciju je izgradnja solidarnosti i razvoj ekonomija, ističu Rama i Dimitrov.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je u Palati Srbija premijera Albanije Edija Ramu i zamenika predsednika Vlade Severne Makedonije Nikolu Dimitrova, sa kojima će imati više sastanaka u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

Inicijativa "Otvoreni Balkan" je ekonomska zona koju su uspostavile Albanija, Severna Makedonija i Srbija, a cilj je povećanje trgovine i saradnje triju zemalja, kao i poboljšanje međusobnih odnosa.

Vučić, Rama i makedonski premijer Zoran Zaev 10. oktobra 2019. godine započeli su inicijativu koja je neformalno bila nazvana "mali Šengen", a koju su podržale Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

Cilj inicijative, kako je tada kazao predsednik Vučić, jeste da olakša život građanima i poboljša životni standard.

Takođe, tada je istakao i da u toj inicijativi nema ničega što je upereno protiv bilo koga.

Prvobitni naziv inicijative promenjen je u "Otvoreni Balkan", i to krajem jula, na sastanku u Skoplju, na kojem su učestvovali lideri tri zemlje: Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev.

Na tom sastanku je dogovoreno da od 1. januara 2023. godine budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a potpisana su i tri dokumenta – Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

понедељак, 27. мај 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије