Читај ми!

Vučić u Glazgovu o klimatskim promenama: Srbija će uraditi mnogo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u Glazgovu, gde učestvuje na Samitu lidera o klimatskim promenama, poručio je uoči početka skupa da će Srbija mnogo uraditi na polju Zelene agende i na garantovanju energetske bezbednosti građanima.

"U prelepoj Škotskoj danas razgovaramo o klimatskim promenama i merama koje svi moramo da preduzmemo kako bismo zaštitili život i sigurnu budućnost ljudi na Zemlji", napisao je Vučić na Instagram profilu "budućnostsrbijeav".

Predsednik je poručio i da će Srbija, svakako, mnogo toga da uradi na polju Zelene agende, ali i garantovanju pune energetske bezbednosti za naš narod.

"Pravo mesto da po ovom pitanju razgovaram sa svetskim liderima", dodao je Vučić.

Vučića su, kao i druge svetske lidere, dočekali britanski premijer Boris Džonson i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres, uz pozdrav laktovima, ispred plakata sa planetom Zemljom na plavoj pozadini.

Između ostalog, Vučić se neformalno sastao i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

"Mnogo prijatelja u Glazgovu. Uvek mi je zadovoljstvo da razgovaram sa predsednikom Makronom. Srbija i Francuska imaju mnogo planova da ojačaju saradnju", navodi se na Vučićevom Instagram profilu.

Predsednik Vučić razgovarao je i sa predsednikom Šri Lanke Gotabajom Rajapaksom.
Kako je naveo na Instagram nalogu, Vučić je sagovorniku zahvalio na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i pozvao ga da poseti našu zemlju.

"Saglasili smo se da je nedavno održan samit nesvrstanih bio dobra prilika da se naše zemlje ponovo povežu i dogovorili uzajamnu promociju Srbije i Šri Lanke kao turističkih destinacija", napisao je Vučić.

Predsednik se danas u Glazgovu sastao sa premijerom Slovenije Janezom Janšom.

"Sadržajan jutarnji razgovor sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom", napisao je predsednik Vučić na Instagram profilu "budućnostsrbijeav".

Vučić je istakao da Srbija i Slovenija u svim oblastima društvenog života unapređuju svoje odnose i saradnju. 

Predsednik se, tokom boravka u Glazgovu, sastao i sa premijerom Albanije Edijem Ramom i predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

"Snažna podrška Otvorenom Balkanu. Da li da održimo ili odložimo sastanak u Beogradu, imajući u vidu događaje u Skoplju?", napisao je Vučić na Instagramu.

Inače, premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev trebalo je da posete  Srbiju, kako bi 3. i 4. novembra prisustvovali sastanku povodom inicijative "Otvoreni Balkan".

U međuvremenu, Zaev je zbog lošeg rezultata svoje partije na lokalnim izborima u Severnoj Makedoniji podneo ostavku na mesto premijera i lidera stranke, pa je njegov dolazak u Beograd za sada neizvestan.

Vučić od juče boravi u Glazgovu, gde će od sutra učestvovati na Samitu lidera o klimatskim promenama.

Tokom Samita obratiće se na skupu šefova država i vlada, a prisustvovaće i događaju povodom pokretanja inicijative o globalnom smanjenju metana, koji organizuju presednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије