Čitaj mi!

Skupština izabrala komisiju koja će pratiti ponašanje poslanika

Poslanici Skupštine Srbije danas su na posebnoj sednici doneli odluku o obrazovanju Komisije za etiku koja će pratiti primenu Kodeksa ponašanja poslanika.

Članovi Komisije za etiku su Dragan Smiljanivć profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Brankica Popović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini i Ivana Stojanović Prelević sa Filozofskog Fakulteta u Nišu.

Kad je reč o kandidatima iz redova državnih službenika, iz službe Narodne skupštine izabrani su diplomirani pravnici Sanja Pecelj i Sanja Dedić.

Osnovni razlog za formiranje Komisije je, kako se navodi u aktu, izvršavanje obaveze propisane Kodeksom ponašanja čime se stvaraju uslovi za početak rada Komisije koja će, između ostalog, doneti vodič za primenu Kodeksa, sprovesti obuke narodnih poslanika o standardima koje treba slediti i poštovati akda je reč o etičkim načelima.

Posebna nadležnost Komisije za etiku se sastoji u poverljivom savetovanju o etičkim dilemima i situacijama sukoba interesa.

Poslanici su danas počeli raspravu o Predlogu zakona o Zaštitniku građana, a potom je prekinuli da bi doneli odluku o formiranju Komisije za etiku.

Nakon toga, poslanici su nastavili sednicu koja je počela juče rebalansom budžeta za 2021. godinu.